Αν αναρωτηθήκατε ποτέ αν τρελαίνεστε, τότε οι πιθανότητες λένε πως είστε καλά. Άλλωστε, μόνο ένας λογικός άνθρωπος θα έμπαινε στην διαδικασία να ανησυχήσει για την παράξενη συμπεριφορά του. Όταν κάποιος αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα κάποιας σοβαρής ψυχικής νόσου, όπως η σχιζοφρένεια, συνήθως δεν το καταλαβαίνει. Αυτό που αποκαλούμε τρέλα είναι μια αποκοπή από την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, ένα υγιές άτομο μπορεί να έχει την αίσθηση ότι κάποιος τον ακολουθεί, και να γνωρίζει ταυτόχρονα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ένα άτομο που αντιμετωπίζει συμπτώματα ψύχωσης πιστεύει πως όντως κάποιος τον ακολουθεί.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε αν τρελαίνεστε, σκεφτείτε μήπως είναι μία από τις παρακάτω περιστάσεις…

Κρίση πανικού

Οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται, τρέμετε, ιδρώνετε και αισθάνεστε ζαλάδα. Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, και δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για αυτό. Συμβαίνει σε πάρα πολλούς ανθρώπους, για πάρα πολλούς λόγους, και δεν είναι σημάδι τρέλας. Ούτε, επίσης, πρόκειται να σας βλάψει. Οι κρίσεις πανικού είναι ιδιαίτερα τρομακτικές, αλλά δεν μπορούν να μας κάνουν κακό. Μην προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε την κρίση, καθώς θα την επιδεινώσετε. Μπορεί να αισθανθείτε αβοήθητοι για μια στιγμή, αλλά περνάει. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό αν τις αντιμετωπίζετε τακτικά.

Αίσθηση αποκοπής

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τεράστιο στρες και αισθάνονται πως κανείς δεν μπορεί να τους καταλάβει. Αυτό δεν είναι ένα αίσθημα που μας εγκαταλείπει όταν περνάμε από την εφηβεία. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τόσο αποκομμένοι από τον κόσμο, που αρχίζουν σιγά-σιγά να αμφισβητούν την λογική τους, και φοβούνται ότι αυτό θα τους κάνει να χάσουν τον έλεγχο. Αν σας συμβεί αυτό, ζητήστε άμεσα βοήθεια. Η ομαδική ψυχοθεραπεία, ειδικά, έχει αποδειχθεί πως βοηθά σημαντικά ανθρώπους που αισθάνονται αποκομμένοι από τον περίγυρό τους.

Έναρξη κάποιου ψυχικού νοσήματος

Είναι σπάνιο, αλλά πρέπει να το αναφέρουμε. Κάποιες φορές, το αίσθημα ότι τρελαινόμαστε μπορεί να προέρχεται στην πραγματικότητα από κάποιο ψυχικό νόσημα που έχει αρχίσει να εκδηλώνει τα πρώτα του συμπτώματα. Είναι συμπτώματα παροδικά, και μας κάνουν να αμφισβητούμε στιγμιαία την λογική μας. Αλλά αν αυτά τα συμπτώματα αρχίσουν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, αν ακούτε ή βλέπετε πράγματα που δεν είναι εκεί, αν αντιμετωπίζετε τακτικά εμμονικές σκέψεις, τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Όσο πιο γρήγορα αποκτήσετε μια διάγνωση, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αυτό που σας συμβαίνει.