Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το χρώμα επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Μπορεί να σας μετατοπίσει από τη λύπη στην ευτυχία ή από το θυμό στην ηρεμία.

Όσον αφορά τη διάθεση, υπάρχουν 4 βασικά χρώματα. Αν και διαφορετικές αποχρώσεις εντός καθενός από τα 4 μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις, υπάρχουν ορισμένες γενικεύσεις.

Το κόκκινο συμβολίζει την ισχύ και τη δύναμη και μπορεί ενδεχομένως ακόμα να προκαλέσει επιθετικότητα. Το κίτρινο συνδέεται με τη χαρά, την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Ως θερμά χρώματα, το κόκκινο και το κίτρινο εκτιμάται ότι αυξάνουν τη διέγερση.

Το πράσινο είναι συναισθηματικά χαλαρωτικό και αντιπροσωπεύει την αρμονία. Το μπλε είναι το χρώμα της εξυπνάδας και είναι τόσο χαλαρωτικό που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ως ψυχρά χρώματα, το μπλε και το πράσινο μπορούν να είναι χαλαρωτικά.

Πολλές έρευνες ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με περισσότερους πράσινους χώρους έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία από όσους ζουν σε λιγότερο πράσινους χώρους.

Ευρωπαϊκή έρευνα εστίασε στην επίδραση που έχουν στους κατοίκους οι επισκέψεις σε πράσινους χώρους, σε 4 πόλεις. Ανακάλυψαν ισχυρή θετική σχέση, περιλαμβανομένης της καλύτερης ψυχικής υγείας και περισσότερης ζωτικότητας.

Σε άλλη έρευνα, επιστήμονες του Michigan State University ανέλυσαν στοιχεία από την άλλη πλευρά του κόσμου. Συνέκριναν την επίδραση του να ζει κάποιος με θέα τον ωκεανό και πράσινους χώρους σε κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας.

Ανακάλυψαν ότι απλώς το να κοιτά κάποιος έναν καθαρό μπλε ωκεανό ή τη θάλασσα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική δυσφορία. Η θέα του πράσινου χώρου δεν έδωσε το ίδιο χαλαρωτικό αποτέλεσμα.

Όσοι δεν έχετε πρόσβαση σε θέα θάλασσας, το να περνάτε χρόνο στη φύση μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΕΕΣ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας με μεγάλη δράση Ενημέρωσης στην Πλατεία Συντάγματος
Η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με κίνδυνο για την καρδιά [μελέτη]
Κίρρωση του ήπατος: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται