Οι συνήθεις μύθοι για τις φοβίες αναπτύσσονται επειδή κάθε φορά που φαινομενικά λογικοί άνθρωποι αναπτύσσουν εντελώς παράλογες συνήθειες, κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη λογική τους. Στην αντίπερα όχθη, οι φίλοι και οι αγαπημένοι σας μπορεί να υποβαθμίσουν την ψυχολογική σας διαταραχή και να τη μεταφράσουν ως απλά νεύρα. Εδώ είναι οι πληροφορίες που χρειάζεστε για να διαχωρίσετε το γεγονός από τους μύθους ή την αλήθεια.

Η αλήθεια για τις κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις φοβίες

Ας ξεκαθαρίσουμε μερικές από τις κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις φοβίες.

Είστε «τρελός» εάν έχετε κάποια φοβία

Η «τρέλα» είναι ένας συναισθηματικά φορτισμένος όρος που χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό για να περιγράψει ανθρώπους με ψυχολογικές προκλήσεις. Η λέξη δημιουργεί εικόνες μακροχρόνιων, ανίατων ψυχολογικών διαταραχών, καθώς και ψυχιατρείων και δυνητικά επικίνδυνης συμπεριφοράς.

Στην πραγματικότητα, όλοι οι τύποι φοβιών είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμοι με την καθοδήγηση ενός γιατρού και υπάρχει ποικιλία επιτυχημένων προσεγγίσεων. Η θεραπεία συγκεκριμένης φοβίας μπορεί να είναι τόσο σύντομη όσο μία έως τρεις συνεδρίες.

Οι φοβίες είναι απλώς φόβοι που τους δώσαμε υπερβολική σημασία

Πόσο συχνά λένε στα άτομα με φοβίες να "την αντιμετωπίσουν" ή "να την ξεπεράσουν"; Όσοι δεν υπέφεραν ποτέ από φοβία μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον τρόμο που μπορεί να προκαλέσει μια φοβία.

Η διαφορά μεταξύ ενός φόβου και μιας φοβίας είναι ότι η τελευταία είναι υπερβολική ή επιμένει. Η φοβία μπορεί να επηρεάσει τα εξής:

  • Τις προσωπικές σχέσεις
  • Την απόδοση στο σχολείο ή στον εργασιακό χώρο
  • Τη δυνατότητα να κάνετε βασικές καθημερινές εργασίες, όπως ντους ή να πάτε στο μανάβικο

Η απλή αντιμετώπιση ενός συνηθισμένου φόβου μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά η αντιμετώπιση μιας φοβίας απαιτεί συνήθως τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η φοβία είναι ένα βαθιά ριζωμένο χαρακτηριστικό στην προσωπικότητα

Εκείνοι που πιστεύουν αυτόν τον μύθο εσφαλμένα πιστεύουν ότι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τις φοβίες σας και "ότι έτσι είστε φτιαγμένοι." Αυτή συνήθως η αντιμετώπιση προέρχεται από φίλους ή την οικογένεια.

Αν και ορισμένες φοβίες είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία γνωρισμάτων προσωπικότητας. Το ποσοστό επιτυχίας τόσο της βραχυπρόθεσμης όσο και της μακροχρόνιας θεραπείας της φοβίας είναι πολύ υψηλό.

Οι φοβίες είναι γενετικές

Μπορεί να υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτόν τον μύθο, αν και η έρευνα απέχει πολύ από το να είναι οριστική. Σύμφωνα με ερευνητές, οι συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων με φοβίες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φοβία.

Τα παιδιά αναπτύσσουν αυτόματα φοβίες των γονιών τους

Παρόλο που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φοβίες εάν τις έχουν οι γονείς τους, η διάγνωση ενός ή και των δύο γονέων με φοβία είναι μονάχα ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου να αναπτύξει και το παιδί φοβία. Μπορεί κάποιος να αναπτύξει μια φοβία από το να παρακολουθεί έναν άγνωστο να έχει μια κακή εμπειρία. Ή ακόμα και αν δει μία τρομακτική σκηνή σε μία ταινία.

Δεδομένου ότι τόσο η φύση όσο και η ανατροφή μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη της φοβίας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά εξαρτώνται από την επιρροή άλλων ενηλίκων στη ζωή του παιδιού, την προσωπικότητά του και τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς παρουσιάζουν τη φοβία τους στο σπίτι.

Οι μύθοι για τις φοβίες και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας είναι ανεξέλεγκτοι και οι πληροφορίες που συλλέγετε από την οικογένεια ή τους φίλους σας μπορεί να είναι ανακριβείς. Εάν αντιμετωπίζετε κάποια φοβία που επηρεάζει τη ζωή σας, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση. Με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να ξεπεράσετε με επιτυχία τις περισσότερες φοβίες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο