Για τους ασθενείς που ζουν με κάποια χρόνια πάθηση, το σεξ πολλές φορές αρχίζει να περνάει στο περιθώριο. Η καθημερινότητα δεν είναι εύκολη, και το να καταφέρουν να έρθουν κοντά με τους συντρόφους τους γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Και όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Αρχικά, το ότι το σεξ γίνεται πιο δύσκολο δεν σημαίνει πως είναι και ακατόρθωτο. Δεύτερον, το σεξ δεν είναι το άλφα και το ωμέγα σε ό,τι αφορά την σωματική αλλά και συναισθηματική επαφή σε μια σχέση. Και κάπως έτσι, θα μπορέσετε να κρατήσετε και εσείς την φλόγα αναμμένη…

Μια ευγενική χειρονομία

Πολλές φορές, ο ασθενής δεν θα μπορεί να φύγει από το σπίτι. Είτε επειδή η ασθένειά του τον έχει κάνει να νιώθει ιδιαίτερα αδύναμος σωματικά, είτε επειδή η ψυχολογία του βρίσκεται σε πολύ κακό σημείο. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τον σύντροφο του ασθενούς να κάνει κάτι για να πάρει λίγο από το φορτίο πάνω του και να κάνει την κατάσταση καλύτερη.

Το γέλιο σώζει ζωές

Πρέπει πάντα να προσπαθείτε να βρείτε το χιούμορ στην ζωή σας. Είναι αυτό που θα σας φέρει πιο κοντά από οτιδήποτε άλλο, και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα ό,τι συμβαίνει στην ζωή σας.

Μιλήστε

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι η βάση κάθε υγιούς σχέσης, ειδικά όταν μπαίνει στην εξίσωση και μια χρόνια πάθηση. Όσο περισσότερο μιλάτε για αυτά που αισθάνεστε, αυτά που θέλετε και αυτά που μπορείτε (ή δεν μπορείτε) να κάνετε, τόσο πιο λειτουργική θα είναι η σχέση σας, και κατ’ επέκταση η ερωτική σας ζωή.

Χαμογελάστε

Αν δεν το πιστεύετε, υπάρχουν και έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι το να χαμογελάμε μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες που βιώνουμε ανά πάσα στιγμή. Ένα γλυκό χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.

Σωματική επαφή

Το σεξ δεν είναι η μόνη σωματική επαφή που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να κάθεστε απλώς και να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου. Αγκαλιές, αγγίγματα, φιλιά—όλα αυτά θα σας κάνουν να έρθετε πιο κοντά και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε περισσότερη ασφάλεια στην καθημερινή σας ζωή.