Η απόφραξη της ρινικής αναπνοής είναι ένα από τα πλέον παλαιά όσο και συνηθισμένα συμπτώματα και το οποίο, ενώ για κάποιους αποτελεί απλή ενόχληση, για άλλους είναι πηγή σοβαρής δυσανεξίας που επηρεάζει και την ποιότητα της ζωής. Οι αιτίες της ρινικής απόφραξης χωρίζονται σε τέσσαρες (4) μεγάλες κατηγορίες, οι οποίες πολλές φορές συνυπάρχουν.

1. ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ: Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται οι ανωμαλίες τόσο της ρινικής πυραμίδας (εξωτερική εμφάνιση) όσο και του ρινικού διαφράγματος και οι οποίες οφείλονται σε κάποιο τραυματισμό. Ο τραυματισμός αυτός είναι δυνατόν να επήλθε και στην παιδική ακόμα ηλικία και να είχε ξεχασθεί. Εξ άλλου είναι γνωστό, ότι σε ποσοστό 7% επέρχεται τραυματισμός της μύτης κατά τον τοκετό καθώς και το γεγονός ότι σαν προεξέχον σημείο της κεφαλής , η μύτη, είναι πλέον ευάλωτη στους τραυματισμούς. Από τη στιγμή δε που η ανατομική αυτή ανωμαλία προκαλεί δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, θα πρέπει να διορθώνεται χειρουργικά. Όσον αφορά δε τα παιδιά, η πλέον συχνή αιτία ρινικής αναπνευστικής δυσχέρειας είναι η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια),που ευρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης πίσω από τον ουρανίσκο. Στις μικρές επίσης ηλικίες καλό θα ήταν να αποκλεισθεί η περίπτωση ξένου σώματος στη ρινική θαλάμη, το οποίο εκτός από τη ρινική αναπνευστική δυσχέρεια, θα προκαλέσει και δύσοσμο πυώδη έκκριση.

2. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Το κοινό κρυολόγημα, που οφείλεται σε μόλυνση από διάφορους ιούς, οι οποίοι μεταφέρονται κυρίως από τα χέρια στη μύτη, προκαλεί δυσχέρεια ρινικής αναπνοής και ρινική απόφραξη, λόγω της απελευθέρωσης διαφόρων ουσιών από το ρινικό βλεννογόνο που με τη σειρά τους προκαλούν διόγκωση των ιστών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση αντιϊσταμινικών και αποσυμφορητικών φαρμάκων βοηθά πάρα πολύ. Η οξεία φλεγμονή εξ άλλου των παραρρινίων κόλπων (ιγμορίτις, μετωπιαία κολπίτις) θα προκαλέσει απόφραξη της ρινικής αναπνοής, πυώδη έκκριση καθώς επίσης πόνο και ευαισθησία στα μάγουλα, στα επάνω δόντια, ανάμεσα και πίσω από τα μάτια η στο μέτωπο, ανάλογα με τον κόλπο που έχει προσβληθεί. Η χρόνια φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην εμφανίζει πόνο, εμφανίζει όμως δυσχέρεια ρινικής αναπνοής και ρινική η οπισθορρινική έκκριση. Η παραμονή μίας φλεγμονής των παραρρινίων κόλπων μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη των ρινικών πολυπόδων, η παρουσία των οποίων θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ρινική αναπνευστική δυσχέρεια. Η θεραπεία της οξείας φλεγμονής είναι συντηρητική με φάρμακα, ενώ της χρόνιας και των ρινικών πολυπόδων, χειρουργική.

3. ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Η αλλεργική ρινίτις, που αποτελεί ενισχυμένη φλεγμονώδη αντίδραση της μύτης σε ορισμένες ουσίες, διακρίνεται σε εποχιακή (άνοιξη και τέλος καλοκαιριού) που οφείλεται στη γύρη δένδρων, λουλουδιών και γρασιδιού, και σε μη εποχιακή που διαρκεί όλο το χρόνο και οφείλεται στους μύκητες του ατμοσφαιρικού αέρα, στη σκόνη του σπιτιού καθώς και στα επιθήλια διαφόρων οικιακών ζώων (σκύλος, γάτα. πτηνά). Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας γίνεται με φάρμακα (αντϊίσταμινικά, αποσυμφορητικά, κορτιζόνη με τη μορφή ρινικών ψεκασμών ) και τώρα τελευταία, με την εφαρμογή ανοσοθεραπείας και απευαισθητοποίησης.

4. ΑΓΓΕΙΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΣ
Ο ρινικός βλεννογόνος έχει ένα πλούσιο δίκτυο αγγείων (αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή) τα οποία έχουν την ικανότητα να συστέλλονται και να διαστέλλονται. Η συστολή και η διαστολή των αγγείων, που γίνεται λόγω της απελευθέρωσης διαφόρων ουσιών μέσα στη μύτη, έχει σαν αποτέλεσμα τη διόγκωση η την συρρίκνωση του ρινικού βλεννογόνου και άρα την απόφραξη (διαστολή αγγείων) η όχι (συστολή αγγείων) της ρινικής αναπνοής. Εκτός των φλεγμονών και της αλλεργίας, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που προκαλούν την διόγκωση των αγγείων της μύτης και άρα την απόφραξη της ρινικής αναπνοής όπως π. χ καταστάσεις ψυχολογικού stress, υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, εγκυμοσύνη, κάποια αντιϋπερτασικά φάρμακα η κατάχρηση των τοπικών αποσυμφορη τικών ρινικών σταγόνων και ψεκασμών. Εκείνο που θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι, ενώ στα αρχικά στάδια των καταστάσεων αυτών, η ρινική απόφραξη είναι παροδική και ανατάξιμη, με την πάροδο του χρόνου τα αγγεία , χάνουν την ελαστικότητα τους και την ικανότητα τους να συστέλλονται, γίνονται σαν κιρσοί και μένουν μόνιμα σε διαστολή, προκαλώντας μόνιμη ρινική απόφραξη κυρίως κατά την ύπτια θέση του σώματος, με αποτέλεσμα και την διαταραχή του ύπνου. Σε αυτές τις καταστάσεις, η χειρουργική είναι η μόνη ενδεικνυόμενη και αποτελεσματική θεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο μικροσκόπιο του ECDC κρούσματα γρίπης πτηνών σε εργαζόμενους πτηνοτροφείου στην Αγγλία
Δότης μυελού των οστών χαρίζει ζωή σε λήπτη από τη Γερμανία
Οφθαλμικές σταγόνες επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας σε παιδιά [μελέτη]