Το κοινό κρυολόγημα συνοδεύεται συνήθως από βραχνάδα. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να πίνουμε πολλά υγρά σε φυσιολογική θερμοκρασία, να μιλάμε λιγότερο, να αποφεύγουμε χώρους με πολύ θόρυβο, όπου αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο δυνατά, να αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Εκτός από το κρυολόγημα, πολύ συχνή αιτία βραχνής φωνής είναι προβλήματα από το στομάχι και τον οισοφάγο, με τη μορφή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτή προκαλεί βραχνάδα, κυρίως τις πρωινές ώρες, ερεθιστικό βήχα και αίσθημα κόμπου στο λαιμό, κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να συνοδεύεται από καούρες, ξινίλες, βάρος πίσω από το στήθος.

Πολύ συχνά βραχνάδα μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις, κυρίως στον θυρεοειδή αδένα, στις καρωτίδες και έπειτα από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, λόγω τραυματισμού των νεύρων που κινούν τις φωνητικές χορδές.

Ακόμη, ο τραυματισμός στην περιοχή του λαιμού μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα και δυσκολία στην αναπνοή, λόγω κάκωσης του λάρυγγα. Μία πολύ συνηθισμένη πάθηση που προκαλεί βραχνάδα είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία προκαλεί έντονο ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα και αλλαγές στη χροιά της φωνής.

Από τα πιο συνήθη αίτια της βραχνής φωνής είναι προβλήματα που αφορούν στις φωνητικές χορδές και εμφανίζονται κυρίως σε όσους καπνίζουν και μιλάνε πολύ, λόγω επαγγέλματος ή ιδιοσυγκρασίας. Πρόκειται για τα οζίδια των φωνητικών χορδών που περιλαμβάνουν τους πολύποδες, τις κύστεις και τους κάλους των φωνητικών χορδών.

Πολλές φορές το πρώτο σύμπτωμα είναι το σπάσιμο της φωνής, μετά η γρήγορη φωνητική κόπωση και στο τέλος η βραχνάδα.

Η θεραπεία

Όταν κάποιος έχει βραχνάδα περισσότερες από 15 - 20 μέρες και δεν έχει άλλες ενδείξεις λοίμωξης στο αναπνευστικό, είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει ενδοσκόπηση ρινός - φάρυγγος - λάρυγγος, έλεγχο ακοής (γιατί λόγω βαρηκοΐας μπορεί να μιλάει πολύ δυνατά) και στροβοσκόπηση για πληρέστερο έλεγχο των φωνητικών χορδών.

Όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, θα πρέπει να γίνει έλεγχος του ασθενή με γαστροσκόπηση, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και προσαρμογή του καθημερινού διαιτολογίου του.

Στα οζίδια του λάρυγγα η θεραπεία είναι συχνά χειρουργική και πολλές φορές ακολουθείται από λογοθεραπεία. Στις περιπτώσεις πάρεσης των φωνητικών χορδών έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις περιμένουμε ένα χρονικό διάστημα 9 μηνών έως 1 χρόνο.

Η σημαντικότερη πάθηση

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα από τα σημαντικότερα αίτια που προκαλεί βράγχος φωνής είναι ο καρκίνος του λάρυγγα. Δυστυχώς πολλές φορές η διάγνωση του καρκίνου γίνεται καθυστερημένα. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι στα πρώτα συμπτώματα μπορεί να μην περιλαμβάνεται η βραχνάδα.

Άλλα συμπτώματα που, όταν επιμένουν, μπορεί να υποκρύπτουν καρκίνο είναι: επίμονος βήχας, αίσθημα ξένου σώματος ή δυσκαταποσία, αυξημένες εκκρίσεις, πρόσμιξη αίματος στο σάλιο, δύσοσμη αναπνοή, πόνος στην περιοχή του λαιμού.

Επειδή ο καρκίνος του λάρυγγα στα αρχικά του στάδια έχει λίγες ή καθόλου εκδηλώσεις, οι καπνιστές, που παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, θα πρέπει προληπτικά και σε ετήσια βάση να εξετάζονται από ωτορινολαρυγγολόγο.

Η διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα γίνεται σήμερα με τη χρήση των ενδοσκοπίων. Στη συνέχεια, αν υπάρχει υποψία για κακοήθεια, θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε μικρολαρυγγοσκόπηση και λήψη ιστού για βιοψία ή πλήρη αφαίρεση της βλάβης.

 Η θεραπεία του καρκίνου του λάρυγγα μπορεί να είναι:

  • χειρουργική (συμβατική ή με τη χρήση Laser CO2)
  • ακτινοθεραπεία
  • χημειοθεραπεία ή και συνδυασμός.

Η πιο σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση είναι το Laser CO2. Η θεραπεία του καρκίνου του λάρυγγα με Laser CO2 έχει σαφή πλεονεκτήματα, όπως αποφυγή τραχειοστομίας, μικρότερη νοσηλεία, ικανοποιητική ή πολύ καλή ποιότητα φωνής, χαμηλότερο κόστος.

Συμπεράσματα

Το βράγχος φωνής πολύ συχνά είναι ένα αθώο σύμπτωμα. Για να το αποφύγουμε υπάρχουν απλές καθημερινές συμβουλές για τη σωστή υγιεινή της φωνής, όπως αποφυγή χρήσης καπνού, αλκοόλ, καφέ, φαρμάκων (αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά), αποφυγή ομιλίας σε θορυβώδες περιβάλλον ή στη διάρκεια κρυολογημάτων, ψιθυριστής ομιλίας ή κραυγής, αποφυγή ξηρού καθαρισμού του λαιμού, χρήση άφθονου νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια), ανάπαυση.

Αν η βραχνάδα επιμένει περισσότερες από 3 εβδομάδες, πρέπει να εγείρει την υποψία του γιατρού για πιθανή κακοήθη νεοπλασία του λάρυγγα και ο ασθενής να παραπεμφθεί για πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο κεφαλής και τραχήλου, ο οποίος με την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα θα εξασφαλίσει την έγκαιρη και σωστή διάγνωση.

Πηγές:
Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο