Με τον ερχομό του φθινοπώρου αρχίζουν να εμφανίζονται και τα κρυολογήματα και οι ιώσεις.

Ένα δυσάρεστο σύμπτωμα του κρυολογήματος είναι η βουλωμένη μύτη. Αν και είναι ενοχλητικό, σπάνια είναι σοβαρή κατάσταση.

Η δυσάρεστη αίσθηση οφείλεται στο ότι τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στη μύτη πρήζονται και μπλοκάρουν τους αεραγωγούς.

Όταν η  μύτη μας είναι βουλωμένη δημιουργεί αίσθημα πίεσης στα ιγμόρεια, ενώ ταυτόχρονα νιώθουμε το κεφάλι μας 'βαρύ'! Τότε αποζητούμε γρήγορη ανακούφιση για να αισθανθούμε καλύτερα και να συνεχίσουμε με τις καθημερινές μας ασχολίες.

Μην αφήνετε, λοιπόν, το κρυολόγημα να σας καταβάλλει.

Απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποσυμφορήσετε τη βουλωμένη σας μύτη.

1. Πιείτε υγρά

Καταναλώστε άφθονα υγρά, τα οποία βοηθούν να υποχωρήσει η συμφόρηση, ενώ παράλληλα υγραίνουν το λαιμό  και εμποδίζουν την αφυδάτωση.

Δοκιμάστε νερό, τσάι βοτάνων, φρουτοχυμούς, ενώ βοηθητική είναι και η κοτόσουπα.

Ό,τι έχετε ακούσει για την κοτόσουπα είναι αλήθεια. Βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα όταν είστε άρρωστοι. Γευτείτε ένα ζεστό μπολ για να διευκολυνθεί η μετακίνηση της βλέννας μέσα στη μύτη γρηγορότερα από ό, τι με το απλό ζεστό νερό. Θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο μπούκωμα, ενώ παράλληλα θα σας αρέσει και η γεύση.

Τα ζεστά ροφήματα ανακουφίζουν τη συμφόρηση και μαλακώνουν τη φλεγμονή των τοιχωμάτων της μύτης και του λαιμού.

2. Ατμός

Μπορείτε να ανακουφίσετε τη βουλωμένη σας μύτη αν εισπνεύσετε ατμό, καθώς κάνει πιο λεπτή τη βλέννα. Για καλύτερη ανακούφιση, ρίξτε βραστό νερό σε ένα μπολ. Σκεπάστε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, σκύψτε πάνω από το μπολ και εισπνεύστε  τον ατμό. Μπορείτε να το κάνετε 3-4 φορές την ημέρα.

Άλλος τρόπος να βοηθηθείτε από τον ατμό είναι να κάνετε ζεστό ντους, με την πόρτα κλειστή.

3. Υγραντήρας

Μπορείτε να ανακουφιστείτε με υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο. Οι υγραντήρες διοχετεύουν υγρασία στον αέρα, κάτι που μπορεί να λεπτύνει τη βλέννα ώστε να ρέει εύκολα από τη μύτη. Μπορεί επίσης να συμβάλει στον περιορισμό της φλεγμονής με αποτέλεσμα τη μείωση της γενικής αίσθησης μπλοκαρισμένης μύτης.

4. Φυσήξτε τη μύτη σας

Είναι καλύτερο από το να ρουφάτε τις βλέννες. Σιγουρευτείτε όμως ότι το κάνετε σωστά. Αν φυσήξετε δυνατά, θα στείλετε φλέγμα με μικρόβια πίσω στις ακουστικές οδούς- κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ωταλγία.

Η καλύτερη τεχνική είναι να βάλετε ένα δάχτυλο πάνω στο ένα ρουθούνι, ενώ φυσάτε απαλά για να καθαρίσετε το άλλο.

5. Διατροφή

Αυτά που τρώτε και πίνετε μπορούν να έχουν επίδραση στη μπλοκαρισμένη μύτη σας.

Ορισμένες τροφές θα χειροτερέψουν, ενώ άλλες μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνουν το πρόβλημα.

Η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Επίσης, τα γαλακτοκομικά μπορούν να κάνουν πιο πυκνή τη βλέννα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Μπορούν να βοηθήσουν τροφές με μπαχαρικά, ζέστες σούπες, καθώς και τα εσπεριδοειδή.

6. Μαξιλάρι

Δοκιμάστε να βάλετε επιπλέον μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας. Κάντε το τη νύχτα όταν κοιμάστε, για να βοηθηθεί η αποσυμφόρηση των ρινικών οδών.

Για την ανακούφιση της μύτης από το μπούκωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τo Hexarhinal®, που θα σας βοηθήσει να έχετε μια ομαλή καθημερινότητα.

Το  Hexarhinal®, περιέχει Ξυλομεταζολίνη, γνωστή για την αποσυμφορητική και αγγειοσυσταλτική της δράση και ανακουφίζει από τα πρώτα 5 λεπτά από τη βουλωμένη μύτη και το 'βαρύ κεφάλι'.

Έχει μακρά διάρκεια δράσης και δεν περιέχει κορτιζόνη, ενώ η σύνθεσή του είναι χωρίς συντηρητικά!

Περιέχει επίσης, έναντι άλλων sprays, Υαλουρονικό Οξύ, ώστε να προστατεύει από την ξηρότητα, και ενυδατώνει το ρινικό βλεννογόνο προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση ενάντια στη βουλωμένη μύτη.