Νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει πολύ στην αφαίρεση των κατεστραμμένων αρθροπλαστικών από το ανθρώπινο σώμα, αλλά κυρίως στην εμφύτευση νέων που αποκαθιστούν στο μέγιστο τη λειτουργία του ισχίου.

Η αρθροπλαστική ισχίου έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επιτυχημένη επέμβαση του 20 αιώνα για τον άνθρωπο, αφού οι σύγχρονες εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού επιτυχίας η οποία αγγίζει πλέον το 97%.

Μια σημαντική παράμετρος για τη μακροβιότητα της αρθροπλαστικής ισχίου, όσο εξελιγμένα κι αν είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, είναι η σωστή τοποθέτηση κατά την αντικατάσταση του φθαρμένου φυσικού ισχίου, η οποία δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την προσπέλαση στο ανθρώπινο σώμα, που μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου (πρόσθια, πλάγια ή οπίσθια) και αφορά στην ανατομική τοποθέτηση της πρόθεσης στην άρθρωση του ισχίου. Μάλιστα, τα μεγάλα εξειδικευμένα κέντρα αρθροπλαστικών παγκοσμίως δίνουν μέχρι και 30 χρόνια επιβίωσης των αρθροπλαστικών ισχίου που τοποθετήθηκαν σωστά.

Παρόλα αυτά, μια τεχνητή άρθρωση μπορεί να καταστραφεί για διάφορους λόγους, είτε λόγω φθοράς των υλικών, είτε λόγω μόλυνσης των υλικών από μια τυχαία λοίμωξη αλλού στο σώμα, είτε λόγω φθοράς του οστού γύρω από την πρόθεση, το οποίο αδυνατίζει και δεν είναι δυνατόν πια να υποστηρίξει την πρόθεση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής πονά, βαδίζει με δυσκολία, χάνει την ισορροπία του και είναι βέβαιο ότι αναζητά μόνος του την εξειδικευμένη βοήθεια του ορθοπεδικού. Σε αυτή την περίπτωση η αρθροπλαστική θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα πρόθεση, η οποία θα πρέπει να αποκαθιστά την λειτουργικότητα του ποδιού, να εξαλείφει τον πόνο και να δίνει ασφάλεια βάδισης για πολλά χρόνια.

Νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει πολύ στην αφαίρεση των κατεστραμμένων αρθροπλαστικών από το ανθρώπινο σώμα, αλλά κυρίως στην εμφύτευση νέων που αποκαθιστούν στο μέγιστο τη λειτουργία του ισχίου. Οι νέες προθέσεις και η οστεομεταμόσχευση αποτελούν δύο προσεγγίσεις οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα επιτυχούς αναθεώρησης της αρθροπλαστικής του ισχίου και οδηγούν στην καλή αποκατάσταση του ασθενούς.

Συγκεκριμένα, οι προθέσεις που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αναθεώρηση της κοτύλης, δηλαδή του τμήματος της άρθρωσης στη λεκάνη, είναι πλέον επικαλυμμένες με ειδικά μεταλλικά πλέγματα (τιτανίου ή τανταλίου) και έχουν την ικανότητα να προκαλούν την αναγέννηση του οστού όπου εμφυτεύονται. Από την πλευρά του μηριαίου οστού υπάρχουν εξειδικευμένες προθέσεις οι οποίες όχι μόνο καταφέρνουν να ενσφηνωθούν με επιτυχία στο οστό, αλλά είναι και αυτές επικαλυμμένες είτε με πλέγμα τιτανίου είτε με κόκκους υδροξυαπατίτη, που επίσης προωθούν την ανάπτυξη και τη συγκόλληση του οστού γύρω από την πρόθεση. Με τη χρήση των νέων αυτών προθέσεων επιτυγχάνεται η θεραπεία μιας μεγάλης γκάμας ασθενών, των οποίων η παλαιά πρόθεση έχει χαλαρώσει.

Μια δεύτερη προσέγγιση αφορά την οστεομεταμόσχευση στα οστικά κενά που δημιουργούν οι παλιές προθέσεις, με διάφορες τεχνικές τις οποίες πρέπει να γνωρίζει ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός αναθεωρήσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τη διαδικασία οστεογένεσης μπορεί να επιταχύνει η ενίσχυση των μοσχευμάτων με μυελό των οστών που λαμβάνει ο χειρουργός από την πύελο, βοηθώντας έτσι τον ασθενή να δημιουργήσει ταχύτερα οστό.

Όλες αυτές οι μεθοδολογίες αναθεώρησης του ισχίου μαζί με μια μεγάλη γκάμα χειρουργικών τεχνικών αλλά και εργαλείων που επιτρέπουν πλέον την ασφαλή αφαίρεση της παλιάς, κατεστραμμένης αρθροπλαστικής από το ανθρώπινο σώμα, δίνουν τη δυνατότητα στον σύγχρονο ορθοπεδικό να προσφέρει στον άνθρωπο τη χαμένη του λειτουργικότητα.

Βέβαια, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής του ισχίου δεν είναι σε καμία περίπτωση επέμβαση ρουτίνας όπως είναι η απλή αρθροπλαστική ισχίου. Εδώ απαιτείται πολύωρη επέμβαση, εξειδίκευση στο αντικείμενο αλλά και μακρότερη ίσως αποκατάσταση σε σχέση με την αρθροπλαστική ρουτίνας.

Μπορούμε όμως σήμερα με ασφάλεια να εγγυηθούμε στους ασθενείς ότι διαθέτουμε τη χειρουργική τεχνική κατάρτιση αλλά και την τεχνολογική υποδομή να επανεγχειρήσουμε μια κατεστραμμένη αρθροπλαστική και να την αντικαταστήσουμε με μια λειτουργική νέα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας 2024
"Η ομορφιά του τραύματος" - Στολίζοντας τη μαστεκτομή με κέντημα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης