Ένα από τα σύγχρονα νοσήματα του 21ου αιώνα είναι η παχυσαρκία, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα έκδηλο στις νεαρές ηλικίες και ιδίως στο σχολείο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένα στα 5 παιδιά ηλικίας από 12 μέχρι 17 ετών θεωρείται υπέρβαρο.

Οι λόγοι της υπερβολικής αύξησης του βάρους είναι πολλοί και έντονα συνυφασμένοι με το σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Η καθιστική ζωή και η αυξημένη σε λίπος και θερμίδες διατροφή μας αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία.

Ο επιστημονικός τρόπος εκτίμησης της παχυσαρκίας γίνεται με το δείκτη σωματικής μάζας. Ο υπολογισμός του δείκτη γίνεται με τη διαίρεση του σωματικού βάρους σε κιλά δια του τετραγώνου του ύψους μετρημένο σε μέτρα. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με βάρος 80 κιλά και ύψος 1,80 μέτρα έχει δείκτη σωματικής μάζας 80/1,8*1,8 = 24,6.

Ο φυσιολογικός δείκτης σωματικής μάζας κυμαίνεται από 18 μέχρι 25, ενώ δείκτης άνω των 30 θεωρείται παχυσαρκία.

Ο αγώνας κατά της παχυσαρκίας είναι συνεχής και επιβάλλει την επιστροφή σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους με διάφορους βαθμούς επιτυχίας. Τα κέντρα αδυνατίσματος διαρκώς πληθαίνουν και υπόσχονται την οριστική εξάλειψη των περιττών κιλών.

Ωστόσο, η δίαιτα από μόνη της έχει συνήθως μόνο προσωρινά αποτελέσματα. Η απώλεια βάρους είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Η παχυσαρκία θεωρείται ιατρικό νόσημα αφού προκαλεί μια πληθώρα σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ψυχικά νοσήματα, διαταραχές γονιμότητας, πόνους στις αρθρώσεις, κ.λ.π.

Επιπλέον οι κοινωνικές συναλλαγές του παχύσαρκου ατόμου δυσχεραίνονται από το σύγχρονο πρότυπο αισθητικής του λεπτού και καλά γυμνασμένου ανθρώπου. Η Ιατρική έρευνα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Υπάρχουν φάρμακα που μειώνουν την απορρόφηση της τροφής και σε συνδυασμό πάντα με την κατάλληλη δίαιτα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Άλλα φάρμακα αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού με το φαγητό και αυξάνουν τις ‘καύσεις’ του μεταβολισμού.

Επιπλέον η ιατρική έρευνα βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη ενός φαρμάκου που ρυθμίζει την πείνα και τον κορεσμό με την τροφή.

Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις χρησιμοποιείται μια νέα σημαντική επίτευξη της ιατρικής επιστήμης στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας: το γαστρικό μπαλόνι. Η μέθοδος αυτή συνιστάται σε ‘ανθεκτικές’ περιπτώσεις παχύσαρκων ανθρώπων, οι οποίοι παρά την προσεγμένη και επιμελή αφοσίωσή τους στις επιλεγμένες μεθόδους αδυνατίσματος, εν τούτοις τα αποτελέσματά τους εκπληρώνουν μερικώς το στόχο τους.

Η τεχνική του ενδογαστρικού μπαλονιού σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα αίσθημα πληρότητας και κορεσμού στο στομάχι και αποτελεί συμπλήρωμα μόνο στη δίαιτα, που θα πρέπει να συνεχιστεί ανελλιπώς κάτω από τη συγκεκριμένη καθοδήγησή του ειδικού διαιτολόγου.

Το πιο σημαντικό στην τεχνική του ενδογαστρικού μπαλονιού είναι ότι τοποθετείται με ευκολία και ασφάλεια με γαστροσκόπηση χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Το μπαλόνι διατηρείται για 6 – 8 μήνες οπότε και αφαιρείται με γαστροσκόπηση.

Τέλος, όταν όλες οι επανειλημμένες προσπάθειες δίαιτας, σωματικής άσκησης και φαρμακευτικής θεραπείας έχουν αποτύχει και η παχυσαρκία αρχίζει να απειλεί επικίνδυνα την υγεία, τότε υπάρχει η σίγουρη λύση της χειρουργικής επέμβασης.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές. Κατά την εγχείρηση, συνήθως μειώνεται η χωρητικότητα του στομάχου με συνέπεια τη μείωση της ποσότητας τροφής που προσλαμβάνεται, όπως η εγχείρηση της τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, της επιμήκους γαστρεκτομής (τύπου μανίκι), η διαμερισματοποίηση του στομάχου ή γαστροπλαστική, η γαστρική παράκαμψη.

Η εγχείρηση γίνεται λαπαροσκοπικά. Τα αποτελέσματα της χειρουργικής θεραπείας είναι θεαματικά με τη μόνιμη επανάκτηση του ‘φυσιολογικού’ βάρους σώματος και τη σχεδόν εξάλειψη των νοσημάτων που συνοδεύουν την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Η συμβολή του ειδικού ιατρού στην επιλογή της πιο κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής ή εγχειρητικής τεχνικής, είναι καθοριστική στην επίτευξη, χωρίς παρενέργειες, μίας μόνιμης απώλειας βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]