Επιστήμη & Ζωή

Οι τροφές που σχετίζονται με διαβήτη τύπου 2 σε ενηλίκους [μελέτη]

Τι δείχνει ανάλυση δεδομένων από 184 χώρες, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.


Τρίτη, 18 Απριλίου 2023, 19:00

Δημήτρης Καραγιώργος
Διευθυντής Σύνταξης

Ανεπαρκή πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης και υπερβολικές ποσότητες επεξεργασμένου ρυζιού - σιταριού και υπερβολική πρόσληψη κρέατος, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικους.

Αυτό προκύπτει από μελέτη, στην οποία έχουν συμπεριληφθεί δεδομένα από 184 χώρες και δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η παγκόσμια επίπτωση του διαβήτη τύπου 2, που αποδίδεται στη διατροφή δεν είναι καλά τεκμηριωμένη.

Το μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου που χρησιμοποίησαν αξιολόγησε τη συχνότητα της νόσου μεταξύ ενηλίκων, σε σχέση με τις άμεσες και μεσολαβούμενες από το σωματικό βάρος επιδράσεις 11 διατροφικών παραγόντων. Η συλλογή των στοιχείων ξεκίνησε το 1990 και ολοκληρώθηκε το 2018.

Η μεγαλύτερη επίπτωση οφειλόταν στην ανεπαρκή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως (26,1%), στην υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού (24,6%) και στην υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος (20,3% - 23,5%).

Τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης καταγράφηκαν στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, στην κεντρική Ασία, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και τα χαμηλότερα στη νότια Ασία.

Η επίπτωση της διατροφής στην πρόκληψη διαβήτη τύπου 2 ήταν γενικά μεγαλύτερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες και συσχετίστηκαν αντιστρόφως με την ηλικία.

Ο διαβήτης τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή ήταν γενικά μεγαλύτερος μεταξύ των κατοίκων των πόλεων έναντι των κατοίκων της υπαίθρου και υψηλότερου έναντι των ατόμων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, εκτός από τις χώρες υψηλού εισοδήματος, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, όπου οι επιβαρύνσεις ήταν μεγαλύτερες στους κατοίκους της υπαίθρου και στα άτομα με χαμηλότερη εκπαίδευση.

Σε σύγκριση με το 1990, το παγκόσμιο πρόβλημα του διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με τη διατροφή αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες (8,6 εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις) το 2018.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων