Διατροφή

Θαλασσινά

Στα ψάρια τα μεγάλα και ιδιαίτερα σε μεγάλη ηλικία υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις υδραργύρου, συγκεκριμένα στο κεφάλι του ψαριού!

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2002

Μακρή Αθανασία (Νάνσυ)
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

Χωρίζονται σε:

Σύσταση κρέατός τους: 

Τα θαλασσινά χωρίζονται σε 5 κατηγορίες, ανάλογα με το ποσοστό πρωτεϊνών και λίπους που περιέχουν: 

Το λίπος των ψαριών περιέχει: τριγλυκερίδια και ελεύθερα λιπαρά οξέα και έχει πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Οι πρωτείνες τους έχουν μεγάλη βιολογική αξία και είναι πιο εύπεπτες από τις πρωτείνες των θηλαστικών. Τα θαλασσινά ψάρια είναι πολύ καλή πηγή ιωδίου.


Τα ψάρια (κυρίως τα φρέσκα) όταν τρώγονται ολόκληρα με τα κόκαλα προσφέρουν και ασβέστιο.

Ακαμψία θανάτου
Η ακαμψία θανάτου τους διαρκεί 1-7 ώρες και επηρεάζονται από την ψύξη - κατάψυξη, το χρόνο που μεσολαβεί από το θάνατο μέχρι την κατάψυξη καθώς και την αντίσταση που προβάλλει το ψάρι κατά το ψάρεμα.


Κατά την διάρκεια της ακαμψίας καθίσταται το κρέας το ψαριών ευάλωτο σε αλλοιώσεις από μικροοργανισμούς.
Τα ψάρια που ψαρεύονται σε ανοιχτές θάλασσας καταψύχονται αμέσως όπου έτσι ελαττώνονται οι ενζυματικές δραστηριότητες, ταυτόχρονα όμως έτσι σκληραίνει ο μυϊκός ιστός και αυξάνεται η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά οξέα.


Η ποιότητα των μαγειρεμένων ψαριών εξαρτάται από το είδος τους και το χρόνο μαγειρέματός τους.
Η καλύτερη θερμοκρασία για να μαγειρευτούν είναι 80-85οC.

Το πρόβλημα του υδραργύρου
Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που συναντάται στο έδαφος, στο νερό, στους ιστούς των ζώων και φυτών. Όταν τρώγεται δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό, κατά τον μεταβολισμό, οπότε παρουσιάζεται ο κίνδυνος συγκέντρωσής τους που είναι δηλητηριώδης.


Στα ψάρια τα μεγάλα και ιδιαίτερα σε μεγάλη ηλικία υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις υδραργύρου, συγκεκριμένα στο κεφάλι του ψαριού!

Οστρακοειδή (Κυριότερα γαρίδες)
Μόλις ψαρευθούν πρέπει να καταψυχθούν αμέσως και να καταναλωθούν σε λίγες μέρες γιατί έχουν υψηλό PH.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων