Διατροφή

Πάπια πορτοκάλι

Η πάπια που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στην εγχώρια γαστρονομία, θεωρείται μια ολιγοθερμιδική επιλογή, χαμηλή σε λίπος και χοληστερόλη και συνεπώς άλλοθι για άτομα που εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά με τη χοληστερόλη τους. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Τρίτη, 01 Απριλίου 2008

Ξένος Κωνσταντίνος
Κλινικός Διαιτολόγος MSc

Υλικά για 4 άτομα

2 στήθη πάπιας (350 γρ. το κάθε ένα)
10 γρ. αλάτι
5 γρ. πιπέρι
5 γρ. πάπρικα

Για την σάλτσα

500 ml χυμός πορτοκαλιού
4 πορτοκάλια (καθαρισμένα – κομμένα)
50 ml κονιάκ
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. μέλι
10 ml λευκό ξύδι

Εκτέλεση

Χαράζω με ένα μαχαίρι την πάπια από τη μεριά της πέτσας.
Ζεσταίνω καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετώ την πάπια από τη μεριά που την έχω χαράξει (χωρίς λάδια). Αλατοπιπερώνω.
Έτσι η πάπια θ’ αρχίσει να αποβάλει το λίπος της.

Την γυρνάω να πάρει χρώμα και από την άλλη μεριά.
Στραγγίζω την πάπια σε αντικολλητικό χαρτί. Την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ακόμη, αναλόγως πόσο καλά ψημένη την θέλω, στους 200 βαθμούς κελσίου.


Για την σάλτσα βράζω όλα τα υλικά μαζί, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μείνει το 1/3 από αυτήν.
Όταν η πάπια είναι έτοιμη, την κόβω σε λεπτές φέτες και περιχύνω την σος από πάνω.
Θερμίδες ανα μερίδα (Στήθος πάπιας με λίγη σάλτσα) περίπου 510 Kcal
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 35 λεπτά

Διατροφικό σχόλιο

Η πάπια που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στην εγχώρια γαστρονομία, θεωρείται μια ολιγοθερμιδική επιλογή, χαμηλή σε λίπος και χοληστερόλη και συνεπώς άλλοθι για άτομα που εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά με τη χοληστερόλη τους.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Κοιτώντας διεξοδικά στους αναλυτικούς πίνακες σύνθεσης των τροφίμων, θα διαπιστώσουμε πως μια μερίδα (170 γρ.) πάπιας ψητής, η οποία εκτρέφεται και δεν αποτελεί προϊόν κυνηγιού για να την χαρακτηρίσουμε αγριόπαπια, αποδίδει 580 θερμίδες όταν τρώγεται με την πέτσα της και εμπεριέχει 50 γρ.

λίπους, εκ των οποίων τα 17 γρ. κορεσμένο.

Η ίδια ποσότητα δίνει στον οργανισμό 150 mg χοληστερόλης, όταν η ανώτατη ημερήσια ποσότητα που συστήνεται από διεθνείς έγκριτους φορείς για υγιείς ενήλικες είναι 300 mg. Σημειώστε ότι η βασική επιβάρυνση ως προς το λίπος (και συνεπώς και τις θερμίδες), προέρχεται από την 'τραγανή' πέτσα της ψητής πάπιας.

Με το στήθος από την πάπια, που και στη συνταγή μας προτείνεται, λίπος και θερμίδες μειώνονται σημαντικά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων