Επιστήμη & Ζωή

Η κατανάλωση ψαριού μας κάνει λιγότερο επιθετικούς

Νέα έρευνα εξηγεί γιατί η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν τα συμπτώματα που συνδέονται με εγκεφαλικές διαταραχές.

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, 17:32

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη D ενδεχομένως ελέγχουν τη σεροτονίνη.

Στην έρευνα, του Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI), η σεροτονίνη εξηγείται ως ο πιθανός χαμένος κρίκος που συνδέει το γιατί η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν τα συμπτώματα που συνδέονται με αρκετές εγκεφαλικές διαταραχές.

Στην έρευνα οι επιστήμονες αναφέρονται στη σχέση των παραπάνω μικροθρεπτικών με νευροψυχιατρικές νόσους. Η σεροτονίνη επηρεάζει διάφορες νοητικές λειτουργίες και συμπεριφορές, όπως τη διάθεση, ενώ παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων κρατώντας υπό έλεγχο την επιθετικότητα και τις παρορμήσεις.

Πολλές παθήσεις, όπως ο αυτισμός, η υπερκινητικότητα, η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη μοιράζονται τον παράγοντα χαμηλή σεροτονίνη.

Η Rhonda Patrick, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εξήγησε πώς η σεροτονίνη είναι σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης της εκτελεστικής λειτουργίας, του ελέγχου των παρορμήσεων και της κοινωνικότητας και συνέδεσε την παραγωγή της σεροτονίνης και τη λειτουργία της με τη βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά, υποδεικνύοντας έναν τρόπο που οι σημαντικές μικροθρεπτικές ουσίες βοηθούν τη γενική λειτουργία και επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς.

Η ουσία EPA αυξάνει την απελευθέρωση σεροτονίνης μειώνοντας τα μόρια στον εγκέφαλο που είναι γνωστά ως Ε2 προσταγλανδίνες, τα οποία καταστέλλουν την απελευθέρωση σεροτονίνης και υποδεικνύει πως η φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την επίδραση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Η έρευνα περιγράφει τις μηχανιστικές σχέσεις που εξηγούν το γιατί το χαμηλό επίπεδο της βιταμίνης D και ελλείψεις σε ωμέγα-3 λιπαρά αλληλεπιδρούν με γενετικές οδούς, όπως η οδός της σεροτονίνης που είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λήψη αποφάσεων και πώς οι αλληλεπιδράσεις γονιδίων-μικροθρεπτικών μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν το νευροψυχιατρικό αποτέλεσμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’FASEB Journal.’’

 

Πηγές:
‘’FASEB Journal.’’


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων