Πειραματικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια να ζουν καλύτερα, έδειξε νέα κλινική δοκιμή.

Άνθρωποι με την πάθηση μπόρεσαν να προσλάβουν και να χρησιμοποιήσουν σημαντικά περισσότερο οξυγόνο κατά την άσκηση αφού έλαβαν το φάρμακο aficamten, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Εχοντας διαθέσιμο περισσότερο οξυγόνο κατά την άσκηση, ασθενείς με υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια μπορούν πιο εύκολα να περπατούν, να κάνουν οικιακές εργασίες και καθημερνά καθήκοντα, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Ahmad Masri, του Oregon Health & Science University.

Το Aficamten είναι ένα χάπι που δρα μπλοκάροντας τη δράση της μυοσίνης, οικογένεια πρωτεινών που είναι σημαντικές για τη συστολή των μυών.

Η εταιρεία  Cytokinetics, που χρηματοδότησε τη δοκιμή, αναφέρει ότι το φάρμακο φαίνεται ικανό να αναστρέφει και να μειώνει τη σκλήρυνση και την πάχυνση της καρδιάς.

Η κλινική δοκιμή περιέλαβε 282 ενήλικες με την πάθηση. Οι μισοί έλαβαν το χάπι και οι υπόλοιποι placebo.

Οσοι έλαβαν  aficamten είχαν σημαντική αύξηση στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ενώ ασκούνταν σε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα στο συνέδριο της European Society of Cardiology, για την καρδιακή ανεπάρκεια, στη Λισαβόνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση ΑΣΕΠ σχετικά με τις καθυστερήσεις στην επιλογή διοικητών Υγείας
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης - Συνάντηση με τον Δ. Βαρτζόπουλο
Σε άνοδο τα περιστατικά καρκίνου του πέους