Επιστήμη & Ζωή

Ξηροί καρποί και μεσογειακή διατροφή απομακρύνουν το μεταβολικό σύνδρομο

Η πρόσθεση ξηρών καρπών στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να προσδίδει επιπλέον όφελος στην υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα Ισπανών ερευνητών.

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2008, 16:28

Η πρόσθεση ξηρών καρπών στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να προσδίδει επιπλέον όφελος στην υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα Ισπανών ερευνητών.

Μια μερίδα ξηρών καρπών καθημερνά βοήθησε ομάδα ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας να ελέγξει το μεταβολικό της σύνδρομο, μια ομάδα σχετικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και το υψηλό σάκχαρο, σύμφωνα με τον Jordi Salas-Salvado του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili στην Ισπανία.

Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’ δείχνουν ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς είναι χρήσιμο εργαλείο στον έλεγχο του μεταβολικού συνδρόμου.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες ενδείξεις για τα οφέλη της μεσογειακή διατροφής στην υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, άσθματος και άλλων παθήσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.224 ανθρώπους στην Ισπανία, ηλικίας 55 έως 80 ετών, που βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Μια ομάδα έλαβε συμβουλή για διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ενώ δυο άλλες ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή.

Η μια από αυτές κατανάλωνε ένα επιπλέον λίτρο ελαιόλαδου την εβδομάδα και η άλλη 30 γραμμάρια ανάμικτων ξηρών καρπών καθημερινά.

Στην έναρξη της έρευνας, σχεδόν τα δυο τρίτα των αντρών και γυναικών πληρούσαν τα κριτήρια για το μεταβολικό σύνδρομο αλλά μετά από ένα χρόνο η κατάσταση μειώθηκε κατά 14% σε αυτούς που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς έναντι 7% αυτών που κατανάλωναν ελαιόλαδο και 2% της ομάδας ελέγχου που ακολουθούσε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν θρεπτικά στοιχεία όπως ίνες, ποτάσσιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, όπως και υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών παρόμοιων με το ελαιόλαδο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’ .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων