Περίθαλψη & Ασφάλιση

“Δες ποιoν έφαγες σήμερα”: Η αντιπαράθεση για την κατανάλωση κρέατος - Η περίπτωση της Αυστραλίας

Η ποιότητα του κρέατος διαδραματίζει πλέον πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή του από τους καταναλωτές, οδηγώντας σε συνεχείς βελτιώσεις του παραγόμενου προϊόντος.

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018, 13:44

Δημήτρης Καραγιώργος
Διευθυντής Σύνταξης

Το μείζον θέμα του κρέατος στη σύγχρονη διατροφή, έφερε στη δημοσιότητα η καμπάνια χορτοφάγων στο μετρό της Αθήνας.

Σε μία σειρά από αφίσες των “Greek Vegans” απεικονίζονται ζώα: σε μία από αυτές εμφανίζεται ένα γουρουνάκι, με το μήνυμα “Δες ποιόν έφαγες σήμερα” και σε άλλη ένα ψάρι με αγκίστρι στο στόμα και το μήνυμα “Κάποιες κραυγές δεν ακούγονται ποτέ”...

Η εκστρατεία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ).

Εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει – μεταξύ άλλων – πως η Αττικό Μετρό φαίνεται να παίρνει σαφή θέση σε έναν διάλογο που διεξάγεται παγκοσμίως σε πολιτικό, επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο, για ένα θέμα με σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις...

Οι Greek Vegans απάντησαν πως στόχος τους δεν είναι να σοκάρουν, αλλά να κατανοήσει το κοινό πως το κομμάτι κρέας που βρίσκεται στο πιάτο του προέρχεται από ένα πλάσμα που ένιωθε, φοβόταν και πονούσε όσο εμείς.

Η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος έχει βρεθεί στο επίκεντρο σειράς επιστημονικών μελετών, σχετικά με τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Από το παρακάτω γράφημα προκύπτει πως περιλαμβάνεται και στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, όπως και το ψάρι (σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες).

Αμερικανοί επιστήμονες συνιστούν η κατανάλωση μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά τα 510 γραμμάρια την εβδομάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου σε 6 μερίδες των 85 γραμμαρίων.

Αυστραλία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα πρόσφατο άρθρο Αυστραλών επιστημόνων, το οποίο παρατίθεται ολόκληρο πιο κάτω και αναφέρεται στην κατανάλωση αρνίσιου κρέατος.

Σημειώνεται πως η Αυστραλία είναι μία χώρα με μεγάλη παραγωγή κρέατος, με το αρνί να θεωρείται παραδοσιακή τροφή. Από το 1980, ωστόσο, άρχισε να καταγράφεται μία στροφή των καταναλωτών, οι οποίοι μείωσαν τις ποσότητες που έφταναν στο τραπέζι.

Ανάλογες επισημάνσεις έχουν γίνει και από Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι καλούν τους πολίτες – όχι να αφαιρέσουν το κόκκινο κρέας από τη δίαιτά τους – αλλά να περιορίσουν τις ποσότητες.

Για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του κρέατος στην υγεία των καταναλωτών, οι Αυστραλοί κτηνοτρόφοι βελτίωσαν τους τρόπους παραγωγής, μειώνοντας την περιεκτικότητα του κρέατος σε λίπος.

Κοπή

Μεγάλες αλλαγές έχουν συντελεστεί και στην κοπή του κρέατος, με την οποία περιορίζεται το λίπος που καταλήγει στον καταναλωτή.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών αυξήθηκε, αλλά υπήρξε επίπτωση στον χρόνο που διέθεταν οι κρεοπώλες για την κοπή και στην ποσότητα του κρέατος που διατίθεται.

Η δημιουργία μειώσεων προστιθέμενης αξίας λιανικής είναι μια μέθοδος αύξησης της ελκυστικότητας των καταναλωτών, δεδομένου ότι η προστιθέμενη αξία χρησιμοποιεί ειδική μεταποίηση, μεταποίηση και εμπορία για να μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των προϊόντων με βάση το κρέας, αυξάνοντας έτσι τις τιμές των καταναλωτών

Μελέτες αγοράς έχουν δείξει πως η ποιότητα του κρέατος διαδραματίζει πλέον πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή του από τους καταναλωτές, οδηγώντας σε συνεχείς βελτιώσεις του παραγόμενου προϊόντος.

Χαρακτηριστικά

Οι καταναλωτές είναι πλέον καλά ενημερωμένοι για τη θρεπτική αξία των τροφών και τις επιδράσεις στην υγεία.

Οι συγγραφείς του άρθρου σημειώνουν πως το αρνί της Αυστραλίας έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, από ένα προϊόν χωρίς ποικιλία και πολύ λίπος, σε ένα προϊόν που μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Οι παραγωγοί εστιάζουν πλέον σε μεθόδους αύξησης της περιεκτικότητας του κρέατος του αρνιού περιέχει σίδηρο και ψευδάργυρο.

Στο πλαίσιο αυτό, επενδύονται σημαντικοί πόροι, οι οποίοι εκτιμάται πως θα αποσβεστούν μέσω της αυξημένης κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Ισοζύγιο

Η πολύ συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, η ανεβασμένη χοληστερόλη, οι παθήσεις του πεπτικού και ο διαβήτης.

Το κόκκινο κρέας, ωστόσο, έχει υψηλή θρεπτική αξία, καθώς παρέχει πολύτιμες πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα απαραίτητα συστατικά.

Οι βιταμίνες Β6 και Β3 που περιέχει υποστηρίζουν τη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περιέχει, επίσης, την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εξασφαλίζει την καλή διάθεση.

Επιπλέον Πληροφορίες


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων