Περίπου 550 επιπλέον κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας για την Αττική, ενώ σε εφημερίες μπαίνει και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Για να λειτουργήσουν οι επιπλέον δομές, κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν 200 εθελοντές, σε 48 ώρες θα ζητηθεί από τον πρωθυπουργό η επίταξη των υπηρεσιών τους.

Τα παραπάνω ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα, το σύστημα Υγείας είναι ένα, εθνικό: νοσοκομεία του ΕΣΥ, ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές, με μέριμνα του ΕΚΑΒ. 

Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική, στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες, άλλες 550 κλίνες οι οποίες είναι οι εξής:

450 non Covid και αναλυτικά:

  • Το Hellenic HealthCare Group άλλες 300 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. 
  • Το ΙΑΣΩ Α.Ε. άλλες 100 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. 
  • Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών άλλες 50 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Και 100 κλίνες Covid:

Ο Όμιλος Ευρωκλινικής Αθηνών 60 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Προστίθενται δε άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, παραχωρούνται στο ΕΣΥ, δηλαδή, από τις 130 φτάνουμε στις 140 στην Αττική.

Το νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο (Ερυθρός Σταυρός), δυναμικότητας 418 κλινών μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, το οποίο διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μπαίνει στην εφημερίες του ΕΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας δια του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ Α.Ε.) προμηθεύτηκε και παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ, και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy).

Το "Σισμανόγλειο" θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι νοσηλευόμενοι με CoViD ανέρχονται σε όλη τη χώρα σε 4.648, εκ των οποίων οι 1.000 έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα. Τα 2.200 εντοπίζονται στην Αττική.

Δημ.Κ.