Νέα έρευνα από τον Καναδά, ανακάλυψε ότι το να δουλεύει κάποιος πολλές ώρες μετά από καρδιακή προσβολή θα μπορούσε να αυξάνει τις πιθανότητες για δεύτερη.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα μετά από καρδιακή προσβολή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν και άλλη σε σύγκριση με όσους εργάζονται 35-40 ώρες.

Ο Dr. Alain Milot, Καθηγητής στο Laval University του Κεμπέκ, δήλωσε ότι το μέγεθος της επίπτωσης είναι συγκρίσιμο με το βάρος του καπνίσματος.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 1.000 αντρών και γυναικών που στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν κάτω των 60 ετών, είχαν ιστορικό καρδιακής προσβολής και εργάζονταν.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν συνέντευξη και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε 6 χρόνια, για να μελετηθούν περιστατικά καρδιοπάθειας, παράγοντες τρόπου ζωής, και ποσοστά επανεισαγωγής στο νοσοκομείο.

Απάντησαν σε ερωτήσεις για την έκθεση στο κάπνισμα, σε θόρυβο, χημικά, υπερβολική ζέστη, κρύο ή σωματική κόπωση και τις ώρες που εργάζονταν σε εβδομαδιαία βάση.

Οι ερευνητές μέτρησαν και τα επίπεδα στρες των συμμετεχόντων, το βάρος από τη δουλειά και την κοινωνική στήριξη στον εργασιακό χώρο και εκτός.

Σε 6 χρόνια, το 22% των συμμετεχόντων είχε υποστεί δεύτερη καρδιακή προσβολή. Οι υπερωρίες διπλασίαζαν τον κίνδυνο για δεύτερη.

Άντρες και νεαρότεροι εργαζόμενοι ήταν πιο πιθανό να εργάζονται πολλές ώρες, όπως και αυτοί που κάπνιζαν, έπιναν αλκοόλ και ήταν αδρανείς. Όσοι είχαν στρεσογόνες εργασίες ήταν επίσης πιο πιθανό να εργάζονται περισσότερες ώρες.

Ο Dr. Gregg Fonarow, του University of California, επισκόπησε τα ευρήματα και δήλωσε ότι άνθρωποι που αναφέρουν ότι εργάζονται πολλές ώρες, έχει φανεί από προηγούμενες έρευνες ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Ο Fonarow, δήλωσε ότι λίγοι ασθενείς που μελετήθηκαν είχαν δεύτερη καρδιακή προσβολή ώστε να εξαχθεί καταληκτικό συμπέρασμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology.

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια