Πολλοί άνθρωποι γύρω μας - ίσως και εσείς που διαβάζετε το κείμενο αυτή την στιγμή - δεν πίνουν αρκετό νερό μέσα στην ημέρα τους. Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα φανερά, αλλά ο οργανισμός μας καταλαβαίνει πότε υπάρχει ακόμα και η απειροελάχιστη έλλειψη σε νερό, με αποτέλεσμα να... κατεβάζει ρολά.

Η κλασική, λαϊκή σοφία λέει κάτι για 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτός ο γενικός δείκτης δεν είναι λάθος, αλλά η πιο σωστή συμβουλή είναι να πίνουμε νερό κάθε φορά που νιώθουμε ότι διψάμε, ή εκείνη την χαρακτηριστική αίσθηση ότι σαν να ξεράθηκε το στόμα μας. Όλα παίζουν  ρόλο, όμως, όπως το πόση ζέστη κάνει, πόσο ιδρώνουμε αλλά και αν γυμναζόμαστε αρκετά, καθώς και η ηλικία μας. Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίζουμε να μην μένουμε ποτέ αφυδατωμένοι είναι να έχουμε ένα μπουκαλάκι νερό πάντα μαζί μας, και να πίνουμε λίγο κάθε ώρα.

Ένα με δύο ποτήρια μόλις ξυπνάμε

Πριν φτιάξουμε καφέ, πριν ετοιμάσουμε πρωινό, ένα ή δύο ποτήρια δροσερό νερό έχουν πολλά οφέλη: Μας "ξυπνούν" από την ληθαργικότητα του ύπνου, δίνουν ένα γερό ξεκίνημα στον οργανισμό, και σε πολλούς ανθρώπους μπορούν να βοηθήσουν και στην τουαλέτα.

Ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα...

Αυτό θα μας βοηθήσει να τρώμε και λιγότερο, αν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά. Το να πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στο να νιώσουμε χορτασμένοι πιο γρήγορα. Αν είναι κρύο, ακόμα καλύτερα, καθώς πιστεύεται πως η κρύα θερμοκρασία μπορεί να μειώσει και την όρεξη.

...και ένα ποτήρι μετά το γεύμα

Αυτό είναι παραδοσιακό, οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε. Επιπλέον πληροφορία: Το νερό είναι ακόμα πιο χρήσιμο όταν έχουμε καταναλώσει τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες, καθώς οι ίνες απορροφούν νερό και βοηθούν το γαστρεντερικό μας σύστημα να δουλέψει καλύτερα.

Νερό αντί για τον μεσημεριανό καφέ

Ενώ, σε γενικές γραμμές, είμαστε λάτρεις και θα υπερασπιζόμαστε τον καφέ (σκέτο, όμως) για πάντα, θα λέγαμε πως το μεσημέρι, που νιώθουμε να πέφτουν τα επίπεδα ενέργειάς μας, ίσως ένα κρύο ποτήρι νερό να μας "ξυπνήσει" καλύτερα. Αν μη τι άλλο, η επιπλέον καφεΐνη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν έχουμε να κοιμηθούμε νωρίς.

Νερό όταν έχουμε πονοκέφαλο

Αν δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, όπως έντονη φασαρία, οι περισσότεροι πονοκέφαλοι συνοδεύονται από την απορία "Γιατί πονάει το κεφάλι μου;" Μία από τις απαντήσεις είναι "Επειδή το σώμα σου αισθάνεται αφυδατωμένο".

Κατά τη διάρκεια της άσκησης

Όταν κάνουμε γυμναστική, πρέπει να πίνουμε πού και πού μικρές ποσότητες νερού - ανάλογα και με το πόσο ιδρώνουμε, πάντα. Επίσης, ένα μεγάλο ποτήρι νερό μετά από την προπόνηση είναι τέλεια επιβράβευση. Δεν προτείνουμε, όμως, το να πίνουμε νερό αμέσως πριν ξεκινήσουμε την προπόνηση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει πολύ άβολο συναίσθημα.

Λίγο νερό πριν τον ύπνο

Καλύτερα να μην πιούμε ένα ολόκληρο ποτήρι, αλλά να το έχουμε δίπλα μας, σε περίπτωση που διψάσουμε την νύχτα. Το να πιούμε ένα ολόκληρο ποτήρι νερό πριν τον ύπνο, όμως, μάλλον είναι κακή ιδέα επειδή μπορεί να μας ξυπνήσει μέσα στην νύχτα για να πάμε τουαλέτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]