Το ένα τέταρτο ασθενών με καρδιακή προσβολή έχουν άτυπα συμπτώματα και είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν επείγουσα φροντίδα. Αυτοί οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να πεθάνουν εντός 30 ημερών σε σχέση με όσους έχουν πόνο στο θώρακα.

Άτυπα συμπτώματα καρδιακής προσβολής είναι αναπνευστικά προβλήματα, ακραία εξάντληση και πόνος στην κοιλιά.

Ήταν πιο συνήθη σε ηλικιωμένους ιδιαίτερα γυναίκες που τηλεφώνησαν σε γραμμή βοήθειας για μη επείγοντα περιστατικά δήλωσε η Amalie Lykkemark Møller, του Nordsjællands Hospital.   Αυτό υποδεικνύει ότι οι ασθενείς δεν είχαν επίγνωση οτι τα συμπτώματά τους χρειάζονταν επείγουσα προσοχή.

Η έρευνα αφορούσε τηλεφωνήματα σχετικά με καρδιακή προσβολή- είτε επείγουσα κλήση είτε σε γραμμή βοήθειας- στη Δανία μεταξύ 2014 και 2018.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ενήλικες 30 ετών και άνω που διαγνώστηκαν με καρδιακή προσβολή εντός 72 ωρών από το τηλεφώνημα.

Σε 8,336 καρδιακές προβολές κατεγράφη συγκεκριμένο πρωταρχικό σύμπτωμα σε 7,222. Ο πόνος στο θώρακα ήταν πιο συνήθης (72%).

Ποσοστό 24% των ασθενών είχαν άτυπα συμπτώματα με πιο συνήθη τα αναπνευστικά προβλήματα.

Ποσοστά πόνου στο θώρακα ήταν υψηλότερα σε όσους ήταν 30 έως 59 ετών και κάλεσαν την γραμμή επειγόντων και χαμηλότερα σε γυναίκες άνω των 79 που κάλεσαν τη γραμμή βοήθειας.

Άτυπα συμπτώματα είχαν κυρίως ηλικιωμένοι- ιδιαίτερα γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή βοήθειας.

Σε όσους τηλεφώνησαν με πόνο στ θώρακα το 95% έλαβαν βοήθεια μέσω της τηλεφωνικής γραμμής επειγόντων σε σύγκριση με 62% όσων είχαν άτυπα συμπτώματα.

Ποσοστό 76% όσων τηλεφώνησαν στη γραμμή βοήθειας με πόνο στο θώρακα έλαβαν ενημέρωση σε σύγκριση με 17% όσων είχαν άτυπα συμπτώματα. Αποκάλυψε επίσης ότι 5%των ασθενών με πόνο στο θώρακα πέθαναν εντός 30 ημερών από το επείγον τηλεφώνημα όπως και  3% όσων τηλεφώνησαν στην γραμμή βοήθειας.

Συγκριτικά, το 23% όσων τηλεφώνησαν επειγόντως με άτυπα συμπτώματα και 15%  όσων τηλεφώνησαν στη γραμμή βοήθειας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 30 ημέρες το ποσοστό θνησιμότητας σε ασθενείς με πόνο στο θώρακα και σε όσους είχαν άτυπα συμπτώματα.

Ποσοστό 4.3% σε ασθενείς με πόνο στο θώρακα και 15.6% σε όσους είχαν άτυπα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ασθενείς με καρδιακή προσβολή και πόνο στο θώρακα ήταν 3 φορές πιο πιθανό να λάβουν ασθενοφόρο σε σχέση με όσους είχαν άλλα συμπτώματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal – Acute Cardiovascular Care.