Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 15 Μαΐου διαδικτυακά  η νέα ημερίδα του iatronet.gr για τον ουρολογικό καρκίνο. Η ημερίδα, που έγινε στα πλαίσια των ημερίδων "Βήματα Ασθενών",  είχε τίτλο "Δρω για τη φύση μου, προστατεύομαι, μιλώ", διεξήχθη με την υποστήριξη του Κ.Ε.Φ.Ι και συμμετείχαν σε αυτή γιατροί, σύμβουλοι ψυχικής Υγείας αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα νέα θεραπευτικά δεδομένα της εν λόγω ασθένειας και επισημάνθηκε η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Αίσθηση προκάλεσε το πολύ ενδιαφέρον μήνυμα του διευθυντή του παγκόσμιου συνασπισμού για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε την σημασία που έχει η γνώση, η πληροφόρηση,  η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση για αυτή την μορφή του καρκίνου και έκανε έκκληση για συσπείρωση των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ανταλλαγή των εμπειριών τους.

Το ενδιαφέρον επίσης των ακροατών της ημερίδας συγκέντρωσε η διαδραστική συνομιλία που είχε ο προσκεκλημένος γιατρός από το μακρινό Διδυμότειχο με δύο ασθενείς με ουρολογικό καρκίνο, οι οποίοι μίλησαν ανοιχτά για την εμπειρία τους και διαφώτισαν τους συμμετέχοντες της ημερίδας για το πως και με ποιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα υγείας όπως ο καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης με σχετικές ομιλίες και σύμβουλοι υγείας, οι οποίοι με την σειρά τους αναφέρθηκαν επισταμένως στην ψυχολογία των ασθενών που νοσούν από ουρολογικό καρκίνο, στο πως αισθάνονται και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, με δεδομένο ότι η ψυχολογία σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Τέλος, σημαντική ήταν και η αναφορά για τα δικαιώματα των ασθενών με ουρολογικό καρκίνο – και όχι μόνο – για το πως δηλαδή μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται ως ασθενείς.

Χορηγοί της ημερίδας ήταν οι Bristol Meyers Squibb και Anylutions.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα