Εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά αντιβιοτικά, σκέφτονται να ζητήσουν την απόσυρση των σκευασμάτων τους από τον θετικό κατάλογο -δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο στο παρελθόν- και αν αυτό δεν γίνει δεκτό θα ζητήσουν τη διαγραφή των φαρμάκων τους από το Δελτίο Τιμών.

Γιατί; Διότι η πλειονότητα αυτών που είναι φθηνά, με μέση τιμή στα ράφια των φαρμακείων στα 7 ευρώ, είναι πια ζημιογόνος. 

Ενημερωτικά, το πρώτο φετινό πεντάμηνο, οι πωλήσεις τους σε τιμές χονδρικής ανήλθαν στα 21 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις τους στη χονδρική διαμορφώνονται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ στη λιανική φτάνουν στα 65 εκατ. ευρώ. Από πλευράς πωληθέντων τεμαχίων, ανέρχονται περίπου στο 1 εκατ. συσκευασίες μηνιαίως.

Προκειμένου να αποφευχθεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη της απόσυρσης-διαγραφής των σημαντικών αυτών σκευασμάτων από την αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, στελέχη της αγοράς προτείνουν στους αρμόδιους της κυβέρνησης τρεις λύσεις. 

Η πρώτη είναι να εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα από το rebate και το clawback, η δεύτερη λύση να υπάρξει αναπροσαρμογή στις τιμές τους στα επίπεδα της Ευρώπης και η τρίτη είναι να βρεθεί επιπλέον χρηματοδότηση για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία.  

Στο μεταξύ, ενώ η εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης μείωσε κατά 50% τις συνολικές πωλήσεις των αντιβιοτικών, είναι απορίας άξιο πώς κάποια εμπορικά σήματα έχουν εμφανίσει μια υπέρμετρη αύξηση του τζίρου τους. Λέγεται ότι σκεύασμα (πολυεθνικής) είδε τον τζίρο του να αυξάνεται κατά 500% το φετινό πεντάμηνο έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος- εξέλιξη δυσμενής αν γνωρίζει κάποιος ότι πρόκειται για ‘’ειδικό αντιβιοτικό με φυλασσόμενη συνταγή και αντιβιόγραμμα’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]