Η τυπική δυτικού τύπου διατροφή, υψηλή σε λιπαρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών πόνου που εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους με παθήσεις όπως ο διαβήτης και  η παχυσαρκία, αναφέρει νέα έρευνα του University of Texas Health Science Center στο San Antonio.

Επιπλέον, αλλαγές στη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν σημαντικά ή ακόμα και να αναστρέψουν τον πόνο από παθήσεις που προκαλούν είτε φλεγμονώδη πόνο είτε νευροπαθητικό. Το νέο εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν ασθενείς με χρόνιο πόνο, απλώς αλλάζοντας τη διατροφή τους ή αναπτύσσοντας φάρμακα που μπορούν να εμποδίσουν την απελευθέρωση ορισμένων λιπιδίων στον οργανισμό.

Ο Dr. Boyd, σε έρευνα σε ποντικούς και ανθρώπους, μελέτησε το ρόλο των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σε παθήσεις που συνδέονται με πόνο. Ανακάλυψε ότι η δυτικού τύπου διατροφή με πολλά ωμέγα- 6 πολυακόρεστα λιπαρά, ήταν σημαντικός παράγοντας κινδύνου για φλεγμονώδη και νευροπαθητικό πόνο.

Τα ωμέγα -6 λιπαρά οξέα έχουν οφέλη. Αλλά η δυτικού τύπου διατροφή που συνδέεται με παχυσαρκία, χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά έναντι των υγιεινών ωμέγα -3 λιπαρών οξέων.

Γενικά, ανθυγιεινές τροφές πλούσιες σε ωμέγα -6 λιπαρά είναι τα επεξεργασμένα σνακ, το πρόχειρο φαγητό, τα κέικ και το λιπαρό κρέας.

Η αναστροφή της διατροφής, ιδιαίτερα μειώνοντας τα ωμέγα- 6 και αυξάνοντας τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τον πόνο, έδειξε η έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες