Η Ελλάδα μοιάζει να βγαίνει από το τούνελ στο οποίο βίαια μπήκε ολόκληρος ο πλανήτης. Με δεδομένο πως η μάχη ενάντια στην πανδημία συνεχίζεται, η ώρα του απολογισμού δεν έχει έρθει ακόμη. Όμως, τα πρώτα διδάγματα σχετικά με τη διαχείριση των υγειονομικών κρίσεων είναι ορατά και κυρίως πολύτιμα για την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, το ταρακούνημα που προκάλεσε ο SARS-CoV-2 ανέτρεψε την καθημερινότητά μας, έθεσε νέες προτεραιότητες, επαναπροσδιόρισε αξίες και κλόνισε αντιλήψεις, οι οποίες για χρόνια παρέμεναν εδραιωμένες. Η αντοχή, τα αντανακλαστικά, αλλά και η φιλοσοφία των συστημάτων υγείας δοκιμάστηκαν διεθνώς σε πρωτόγνωρο βαθμό.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, υπήρξε μια σημαντική συνεργασία του κράτους με την ιδιωτική πρωτοβουλία και ειδικότερα με το ιδιωτικό τμήμα του τομέα υγείας, που κορυφώθηκε τους προηγούμενους μήνες, όταν τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούσαν και δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο σύνολο των ασθενών που χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι ιδιωτικές κλινικές, κατά κύριο λόγο μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), αμέσως μόλις ζητήθηκε από το υπουργείο προσφέρθηκαν να βοηθήσουν προσφέροντας προσωπικό, συμμετέχοντας στις εφημερίες συνεπικουρώντας τα δημόσια νοσοκομεία και κάποιες από αυτές νοσήλευσαν και περιστατικά με Covid-19. Θεωρώ ότι η επίταξη που έγινε τον Νοέμβριο 2020 σε ιδιωτικές δομές, δεν έγινε για λόγους ουσίας, διότι ο ιδιωτικός τομέας πάντα, όταν χρειάζεται, συνδράμει στην αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων.

Ο ιδιωτικός τομέας απέκτησε νέο ρόλο και ειδικό βάρος. Ειδικότερα, ο όμιλος για τον οποίο εργάζομαι, το Hellenic Healthcare Group, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα έγινε -στην πράξη- τμήμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Τοποθετώντας στο κέντρο την ευθύνη που συνοδεύει την ηγετική μας θέση στη χώρα, ανταποκριθήκαμε άμεσα στην ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής συμμαχίας για τη δημόσια υγεία.

Με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, συνεργαστήκαμε από την πρώτη στιγμή με την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές, αφιερώνοντας κρίσιμους πόρους του ομίλου. Στο δεύτερο κύμα του Νοεμβρίου, μας ζήτησε το υπουργείο να συνδράμουμε με ιατρούς τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο και κάναμε. Όμως, δεν περιοριστήκαμε στη διάθεση ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και στην παροχή κλινών και κλινών ΜΕΘ για τη νοσηλεία μεγάλου αριθμού περιστατικών προερχόμενων από το ΕΣΥ. Περάσαμε στην πρώτη γραμμή, εντάσσοντας το «ΛΗΤΩ», μια από τις πλέον καταξιωμένες κλινικές της χώρας, με περισσότερα από 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας, ανάμεσα στα νοσοκομεία περιστατικών Covid-19, έχοντας μέχρι σήμερα νοσηλεύσει σημαντικό αριθμό ασθενών με Covid-19.

Λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας και βιωσιμότητας για το ΕΣΥ, ο ιδιωτικός τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- στάθηκε στο ύψος των έκτακτων περιστάσεων, βάζοντας το κοινό καλό και τη δημόσια υγεία μπροστά και πάνω από οποιονδήποτε επιχειρηματικό στόχο. Αυτή η εμπειρία αποτελεί την πυξίδα που μας δείχνει τον δρόμο για το αύριο της υγείας στη χώρα. Έναν δρόμο που περνά μέσα από τη συνένωση δυνάμεων, τη σύμπραξη και τη συνεργασία.

Η πανδημία Covid-19 δεν ήταν η πρώτη και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία μεγάλη υγειονομική απειλή για την ανθρωπότητα. Διαμορφώνοντας σήμερα έναν οδικό χάρτη για τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων, ο οποίος θα αξιοποιεί την τεράστια δυναμική του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και η μεγαλύτερη μελλοντική απειλή θα βρει τη χώρα μας καλύτερα προετοιμασμένη και την κοινωνία περισσότερο ασφαλή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα