Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν βελτιώνει τα επώδυνα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι σημαντική για τους ασθενείς που έχουν έλλειψη, αναφέρει νέα έρευνα.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή του εντέρου. Προκαλεί συνήθως πόνο στην κοιλιά, διαταραχή στις κενώσεις του εντέρου (εναλλαγές διάρροιας με δυσκοιλιότητα) και φούσκωμα, ακόμα και όταν ο ασθενής δεν έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα τροφής.

Τα συμπτώματα συχνά εκδηλώνονται με εξάρσεις και υφέσεις, αλλά γενικά επηρεάζουν πολύ την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Προγενέστερες έρευνες είχαν δείξει ότι το σύνδρομο μπορεί να συνδέεται με τη χαμηλή βιταμίνη D στον οργανισμό.

Στη νέα μελέτη, Βρετανοί επιστήμονες χώρισαν 135 ασθενείς σε δύο ομάδες, με τους μισούς να παίρνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D και τους άλλους ένα placebo (εικονικό φάρμακο).

Μετά από 12 εβδομάδες λήψης της βιταμίνης, τα επίπεδά της είχαν αυξηθεί στο αίμα των ασθενών που τη λάμβαναν. Δεν είχε όμως βελτιωθεί η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που τους προκαλούσε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ούτε και η ποιότητα ζωής τους.

«Αυτό που δείχνει η έρευνά μας είναι ότι η αναπλήρωση της βιταμίνης D δεν επιδρά στα συμπτώματα του συνδρόμου», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Liz Williams, λέκτορας Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Nutrition. Όπως εξηγούν η Williams και οι συνεργάτες της, παρότι με τα διατροφικά συμπληρώματα δεν βελτιώθηκαν τα συμπτώματα του συνδρόμου, αποκαταστάθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα των ασθενών. Αυτό παρέχει οφέλη σε άλλα όργανα και ιστούς, όπως στα οστά, στους μυς και στο ανοσοποιητικό.

Ο Bernard Corfe, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, εκτίμησε ότι ίσως η έλλειψη βιταμίνης D είναι τελικά απόρροια του συνδρόμου, καθώς οι πάσχοντες από αυτό κάνουν πολλές αλλαγές στη ζωή τους.

«Πολλοί αισθάνονται ότι τα συμπτώματά τους είναι τόσο σοβαρά ώστε περιορίζουν τις δραστηριότητές τους εκτός σπιτιού», είπε. «Άλλοι αλλάζουν τη διατροφή τους και αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα που προκαλούν τα συμπτώματά τους. Οι τρόποι αυτοί μπορεί να έχουν τελικά αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, μειώνοντας την έκθεσή τους σε πολύτιμες πηγές βιταμίνης D».

Δεδομένου ότι η βιταμίνη αυτή έχει ζωτική σημασία για την συνολική υγεία και ευεξία, «οι πάσχοντες από το σύνδρομο πρέπει να ελέγχονται για αυτήν και να την αναπληρώνουν αν έχουν έλλειψη, ανεξάρτητα από το αν θα βελτιωθεί το σύνδρομό τους ή όχι», κατέληξε.

Πηγές:
European Journal of Nutrition

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]