Μήνας ευαισθητοποίησης ο Σεπτέμβριος για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, με όλες τις οργανώσεις ανά τον κόσμο να καλούν τους πολίτες να υποστηρίξουν τα παιδιά που νοσούν, να αναδείξουν ιστορίες ασθενών και να συγκεντρώσουν κεφάλαια για την έρευνα και τη φροντίδα αυτών των ασθενών.

Σύμφωνα με τον Συνασπισμό κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας (CAC2), ένα στα 285 παιδιά θα αναπτύξει καρκίνο πριν από την ηλικία των 20 ετών. Από το 1975, παρατηρείται αύξηση 0,7% στις διαγνώσεις παιδικού καρκίνου ετησίως. Το CAC2 υπολόγισε ότι περίπου 1.190 παιδιά και 540 έφηβοι αναμένεται ότι πέθαναν από καρκίνο το 2020.

Σε όλους τους ασθενείς ηλικίας κάτω των 20 ετών με καρκίνο, η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι τα 8 έτη. Για παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω, η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι τα 5 έτη.

Υπογραμμίζεται ότι η μέση ηλικία για τη διάγνωση καρκίνου σε ενήλικες είναι τα 65 έτη.

Οι πιο συχνές νέες διαγνώσεις καρκίνου στα παιδιά είναι η λευχαιμία (28,1%) και οι καρκίνοι εγκεφάλου/κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) (26,5%). Για τους εφήβους, οι πιο συχνές νέες διαγνώσεις καρκίνου είναι τα κακοήθη νεοπλάσματα επιθηλίου και τα μελανώματα (23,3%) καθώς και οι καρκίνοι εγκεφάλου/ΚΝΣ (21,9%).

Επιβίωση και προσδόκιμο ζωής

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης στα παιδιά με καρκίνο έχει αυξηθεί στο 84% από 61% που ήταν το 1975. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός ποικίλλει ανά περιοχή. Το 80% των περιπτώσεων παιδικού καρκίνου συμβαίνουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου τα ποσοστά επιβίωσης είναι κατά μέσο όρο περίπου 20%.

Η επιβίωση εξαρτάται επίσης από τον τύπο του καρκίνου. Για παράδειγμα, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι 90%. Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς με διάχυτο εγγενές γλοίωμα ποντίνης έχουν άσχημα αποτελέσματα, με  το ποσοστό επιβίωσης των 2 ετών να διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%.

Ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο στην παιδική ηλικία στις ΗΠΑ αναμένεται ότι αυξήθηκε σε περισσότερους από 500.000 το 2020. Το CAC2 αναφέρει ότι περισσότερο από το 95% των ασθενών που ξεπερνούν τον παιδικό καρκίνο αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία στην ενήλικη ζωή τους, κυρίως λόγω παρενεργειών από τη θεραπεία. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών αναμένεται να υποστούν σοβαρές και χρόνιες παρενέργειες μέχρι την ηλικία των 45 ετών.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 10% των επιζώντων από τον καρκίνο στην παιδική ηλικία αναπτύσσουν έναν δεύτερο καρκίνο εντός 30 ετών από την αρχική διάγνωση. Οι επιζώντες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές επιπλοκές ενώ οι θεραπείες σχετίζονται επίσης με μελλοντική υπογονιμότητα.

Σύμφωνα με το CAC2, οι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας που σχετίζονται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών όψιμων επιπτώσεων από τη θεραπεία ήταν οι καρκίνοι των οστών, οι όγκοι του εγκεφάλου και το λέμφωμα Hodgkin. Οι ασθενείς που έλαβαν ακτινοβολία στο στήθος, την κοιλιά ή τη λεκάνη είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερων επιπλοκών.

Το προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς που επιβιώνουν από τον παιδικό καρκίνο έχει βελτιωθεί με την αλλαγή τεχνολογίας και την περισσότερη έρευνα. Στη δεκαετία του 1970 ήταν τα 48,5 έτη, ενώ μία δεκαετία μετά ανέβηκε στα  53,7 έτη και αυξήθηκε στα 57,1 έτη τη δεκαετία του 1990.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας (ACCO) είναι η μεγαλύτερη ομάδα υπεράσπισης  για παιδιά που πλήττονται από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγές:
docwirenews.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]