Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, ούτε να τον γυρίσουμε πίσω. Τα σημάδια που θα αφήσει στο δέρμα μας πρέπει να τα αγκαλιάζουμε και να χαιρόμαστε που είμαστε ακόμα εδώ. Βέβαια... το να γερνάμε την επιδερμίδα μας πριν την ώρα της είναι εντελώς άλλη ιστορία και δεν είναι καθόλου ντροπή να την φροντίζουμε και να μαθαίνουμε τι κάνουμε λάθος.

Αν, λοιπόν, κάνετε κάτι από τα παρακάτω, διαβάστε γιατί είναι καλό να σταματήσετε.

Τρίβουμε συνεχώς τα μάτια μας

Πέραν του ότι είναι ο πιο εύκολος τρόπος να τα ερεθίσουμε και να μεταφέρουμε παθογόνους μικροοργανισμούς από τα χέρια μας, το συνεχές τρίψιμο θα προκαλέσει επίσης μαύρους κύκλους και ρυτίδες. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι φυσιολογικές λόγω αυξημένης ηλικίας και όσο το δέρμα χάνει την πλαστικότητά του, αλλά το τρίψιμο επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Το δέρμα της γύρω περιοχής είναι πολύ ευαίσθητο και παθαίνει εύκολα φλεγμονές. Και, προφανώς, δεν ξεχνάμε ποτέ τα γυαλιά ηλίου όταν βγαίνουμε έξω.

Δεν κοιμόμαστε αρκετά

Όσο εμείς κοιμόμαστε, ο οργανισμός μας "αναδομεί" τον εαυτό του, διορθώνει κατά κάποιο τρόπο τις ζημιές που υπέστη μέσα στην ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για το δέρμα μας. Αν κοιμόμαστε λίγες ώρες ή αν κάνουμε κακό ύπνο, υποφέρει και το δέρμα μας. Όλοι έχουμε δει πόσο θαμπό μπορεί να γίνει το πρόσωπό μας μετά από ένα ξενύχτι, οπότε φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν το πρόβλημα είναι χρόνιο.

Τα καλαμάκια επιταχύνουν την εμφάνιση ρυτίδων γύρω από το στόμα

Που είναι ακόμα ένας λόγος να τα κόψουμε, αν μη τι άλλο. Λιγότερο πλαστικό, λιγότερες ρυτίδες. (Δεν θα πούμε ότι αγαπούμε ιδιαίτερα τα χάρτινα καλαμάκια, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.)

Το συνεχές στρες καταστρέφει το δέρμα

Πώς συμβαίνει αυτό; Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που εκκρίνεται από τον οργανισμό όταν είμαστε αγχωμένοι. Μία από τις δράσεις της είναι η διάσπαση του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα το δέρμα μας να χαλαρώνει. Φυσικά, αυτό είναι από τους τελευταίους λόγους για τους οποίους το χρόνιο στρες οφείλεται να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα.

Το μακιγιάζ δεν είναι αντηλιακό

Ναι, τα περισσότερα προϊόντα μακιγιάζ παρέχουν κάποια προστασία από τον ήλιο, αλλά ποτέ στο επίπεδο που θα μας πρόσφερε το αντηλιακό. Μην παραλείπετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε φορά που βγαίνετε στον ήλιο.

Ξεχνάμε τον λαιμό και τα χέρια

Είναι τα δύο σημεία που εμφανίζονται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού τα σημάδια της ηλικίας, και αυτό επειδή η επιδερμίδα τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη αλλά και... παραμελημένη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θυμούνται να βάλουν αντηλιακό στον λαιμό και στα χέρια. Αυτά τα σημεία χρειάζονται ανάλογη φροντίδα με το πρόσωπό μας.

Χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι

Όχι, δεν είναι "το καλύτερο σαπούνι". Και γενικά οι μπάρες σαπουνιών περιέχουν συνήθως αρκετά πιο σκληρές χημικές ουσίες, που μπορούν να ξηράνουν το δέρμα, καταστρέφοντας ή απομακρύνοντας τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη