Το νερό της βρύσης συχνά περιέχει ουσίες και παθογόνους μικροοργανισμούς που είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδεικτικά, αν κάνετε μια ανάλυση του πόσιμου νερού που βγαίνει από τη βρύση σας, μπορεί να εντοπίσετε μόλυβδο, ίνες αμιάντου, φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ουσίες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ακόμα μια ουσία, η οποία προστίθεται στο νερό και είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Το χλώριο το οποίο εμπεριέχεται στο νερό και τα παραπροϊόντα του είναι δυνητικά επικίνδυνο, ακόμα και κατά το πλύσιμο του σώματος. Η μόνη λύση για αυτό το ζήτημα, είναι η χρήση καλών και πιστοποιημένων φίλτρων νερού ενεργού άνθρακα όπως είναι της Camelot που αφαιρούν κάθε ίχνος χλωρίου από το πόσιμο νερό.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε περισσότερα για το χλώριο, γιατί προστίθεται στο πόσιμο νερό, αλλά και πόσο επικίνδυνο είναι για τον οργανισμό μας.

Γιατί υπάρχει χλώριο στο πόσιμο νερό;

Το χλώριο είναι ένα χημικό στοιχείο που ανήκει στην οικογένεια των αλογόνων. Εδώ και πολλές δεκαετίες προστίθεται στο πόσιμο νερό ως απολυμαντικό μιας και μπορεί να σκοτώσει πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Η χρήση του στο νερό ξεκίνησε το 1910 από την Jersey City Water Company στο Jersey City της Αμερικής, ενώ στην Ελλάδα υιοθετήθηκε από το 1958. Αυτή η πρακτική αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική ενάντια στις αρρώστιες υδρικής προέλευσης, όπως είναι η χολέρα και ο τύφος.

Ο τρόπος που λειτουργεί το χλώριο στο νερό είναι απλός. Αρχικά, εξουδετερώνει τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς μέχρι να εξαλειφθούν ή να εξαντληθεί η ποσότητά τους. Στη συνέχεια, όσα άτομα χλωρίου μείνουν στο νερό, ονομάζονται ελεύθερο χλώριο. Ωστόσο, το ελεύθερο χλώριο μπορεί να αντιδράσει με τα ιόντα αμμωνίας, αλλά και άλλες οργανικές ενώσεις, για να δημιουργήσει διάφορα υποπροϊόντα, πράγμα που αποτελούν το δεσμευμένο χλώριο. Το ελεύθερο και το δεσμευμένο χλώριο αποτελούν αυτό που αποκαλείται ολικό χλώριο.

Τα φίλτρα νερού ενεργού άνθρακα είναι τα μόνα που μπορούν να απομακρύνουν το χλώριο και τα υποπροϊόντα του από το πόσιμο νερό.

Οι συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό

Παρόλο που η χλωρίωση του νερού συμβάλλει στην αποστείρωσή του από επικίνδυνα βακτήρια και μικροοργανισμούς, αυτό το χημικό δεν είναι αθώο. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει πως το χλώριο ευθύνεται για πολλές σοβαρές ασθένειες, μιας και αποδεικνύεται δηλητηριώδες για την ανθρώπινο οργανισμό.

Το χλώριο στο νερό, αλλά και τα υποπροϊόντα του που ανήκουν στην κατηγορία τριαλογονομεθάνια (THM’s), έχουν σχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνων και αποβολών. Πιο συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί περιστατικά καρκινογενέσεων, βλαβών στο καρδιαγγειακό και ενδοκρινικό σύστημα, προσβολή του ανοσοποιητικού συστήματος, και πολλά άλλα. Μάλιστα γι’ αυτό τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του νερού από εγκύους και παιδιά. Μόνο δε, τα πιστοποιημένα φίλτρα νερού ενεργού άνθρακα μπορούν να σας εγγυηθούν νερό χωρίς χλώριο και άλλες βλαβερές ουσίες.

Πώς μπορεί να αφαιρεθεί το χλώριο από το πόσιμο νερό

Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η εγκατάσταση καλών πιστοποιημένων φίλτρων νερού ενεργού άνθρακα π.χ. όπως είναι το γνωστό Camelot. Τα συγκεκριμένα φίλτρα μπορούν να αφαιρούν κάθε ίχνος χλωρίου και υποπροϊόντων του από το νερό της βρύσης. Έτσι, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα καθαρό φιλτραρισμένο νερό, χωρίς τη δυσάρεστη οσμή και κυρίως την επικινδυνότητα του χλωρίου, νοουμένου ότι πρέπει να τηρείτε τους κανόνες και να αντικαθιστάτε  το φίλτρο σας τη σωστή χρονική στιγμή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα