Η ακράτεια δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αποκλειστικά οι ηλικιωμένοι. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί, με ποικίλα επίπεδα σφοδρότητας, και σε νεότερα άτομα. Ειδικά γυναίκες στη δεκαετία των 40 μπορεί να παρατηρήσουν ότι κάποιες φορές μπορεί να συμβεί. Και αν συμβεί τη λάθος στιγμή, είναι ικανή να μας χαλάσει όχι μόνο την διάθεση, αλλά και την ημέρα ολόκληρη. Να μας κάνει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας συνεχώς την αίσθηση ότι ένα πιο δυνατό γέλιο ή ένας βήχας θα έχουν πολύ ντροπιαστικές επιπτώσεις. Και… αλήθεια, ποιος θέλει να ζει έτσι;

Αρχικά, βγάζουμε από το μυαλό μας την ιδέα της ντροπής

Ντροπή είναι να κάνουμε κάτι λάθος και μετά να το επαναλαμβάνουμε συνειδητά. Ντροπή είναι να μας ρωτήσουν τι σημαίνει 28η Οκτωβρίου και να απαντήσουμε «Το 1821;». Το να συμβαίνει κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε στο σώμα μας δεν είναι ζήτημα ντροπής. Είναι ζήτημα υγείας, και τα ζητήματα υγείας τα αντιμετωπίζουμε με λογική. Πάμε να δούμε, λοιπόν, μερικές πολύ λογικές ιδέες για να κάνουμε τη ζωή μας πιο άνετη.

Χάστε το περιττό βάρος

Τα περιττά κιλά, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, ασκούν πίεση στην περιοχή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κάποιας διαρροής. Αυτό είναι ένα πράγμα που πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, καθώς η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα – και οι επιπτώσεις του είναι πολύ σοβαρότερες από το πώς επηρεάζει την ακράτεια. Φροντίστε τη διατροφή και το σώμα σας με γυμναστική για να προλάβετε τη συσσώρευση περιττού λίπους. Και, μιλώντας για γυμναστική…

…η σωστή γυμναστική βοηθά

Υπάρχουν ασκήσεις που δυναμώνουν το πυελικό μας έδαφος, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο στους μυς της περιοχής. Αυτό μπορεί να μειώσει τις περιστάσεις ακράτειας. Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να είναι ιδιαίτερα βοηθητικές, όπως και το Pilates.

Διαλέξτε το κατάλληλο προϊόν

Δεν γίνεται να έχουμε πάντα υπό έλεγχο κάποια πράγματα, ειδικά όταν έχουμε ένα σωρό ευθύνες να τρέχουν παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές πρέπει να εμπιστευτείτε το κατάλληλο προϊόν για να σας βοηθήσει να βγάλετε την ημέρα όσο πιο άνετα γίνεται. Τα σερβιετάκια ακράτειας της Tena είναι ιδανικά για ευαίσθητο δέρμα, και δεν περιέχουν αρώματα και χρωστικές που μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή. Απορροφούν γρήγορα το υγρό και κλειδώνουν την υγρασία, ώστε εσείς να μη χρειάζεται να ανησυχείτε. Κυκλοφορούν σε αρκετά μεγέθη, με το μικρότερο μέγεθος να μπορεί να φορεθεί διακριτικά ακόμα και με στρινγκ.

Κόψτε το κάπνισμα

Αν καπνίζετε, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι άσχημες σε κάθε πιθανό επίπεδο. Και ένα από αυτά τα πιθανά επίπεδα είναι και η ακράτειά σας. Ο βήχας λόγω τσιγάρου ασκεί μεγάλη πίεση στο πυελικό έδαφος – όσο πιο έντονος, τόσο πιο πιθανό να υπάρχουν διαρροές.

Περιορίστε τον καφέ και το αλκοόλ

Είναι πολύ πιθανό αυτές οι δύο συνήθειες, αν το παρακάνετε, να επιδεινώσουν τις διαρροές σε μεγάλο βαθμό. Είναι και τα δύο διουρητικά, άρα ασκείται εξαιτίας τους περισσότερη πίεση στην κύστη και οι περιστάσεις ακράτειας μπορεί να αυξηθούν τις ημέρες που έχετε πιει παραπάνω. Αν έχετε παρατηρήσει ότι αυτά τα δύο έχουν επίδραση πάνω σας, ρυθμίστε την κατανάλωσή σας αναλόγως.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι πως η ακράτεια είναι κάτι φυσιολογικό και πως δεν πρέπει να νιώθουμε ούτε άβολα ούτε ότι θα ντροπιαστούμε. Υπάρχουν τρόποι να την ελέγχουμε αλλά και να νιώθουμε άνετα με το σώμα μας – ακόμα και όταν κάνει πράγματα που δεν είχαμε ακριβώς προβλέψει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου