Εκτυπωμένους βιοαισθητήρες που συμβάλλουν στην πρόωρη διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, παρουσίασε πρόσφατα,  η εταιρεία BL Nanobiomed.

H BL Nanobio­med P.C είναι μια καινοτόμος εταιρεία που δημιουργεί προϊόντα ιατρικών εφαρμογών αναπτύσσοντας νανοτεχνολογίες και προϊόντα που είναι απαραίτητα για την διάγνωση και θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Οι εκτυπωμένοι βιοαισθητήρες της BLNanobiomed διαθέτουν συγκεκριμένη αρχιτεκτονική δομή βασισμένη στη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της μεθόδου με αξιόπιστη, εκλεκτική και γρήγορη ανίχνευση της πρωτεϊνης- δείκτη για το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι βιοαισθητήρες που χαρακτηρίζονται από υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα λόγω της νανοτεχνολογίας μπορούν να παραχθούν μαζικά με χαμηλό κόστος παραγωγής όπως επίσης μπορούν να ενσωματωθούν σε wearables και συσκευές IoT για συνεχή μέτρηση, ενώ είναι ιδιαίτερα εύχρηστοι.

Η καρδιολόγος Δρ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, η οποία είναι η πρώτη Νανοϊατρός στην Ελλάδα, πρόσφατα συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα και εξήγησε τις προοπτικές της εφαρμογής.

Πρόκειται για σωτήρια εφαρμογή, ειδικά για όσους μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και εμφανίζουν πόνο στο στήθος.

Τοποθετούμε μια σταγόνα αίματος σε αυτόν τον βιοαισθητήρα, επιλέγουμε τα απαραίτητα στοιχεία μέσω του ρολογιού και στη συνέχεια όλα τα δεδομένα στέλνονται ηλεκτρονικά από το ρολόι στο πλησιέστερο νοσοκομείο όπου φτάνει σήμα ότι ο συγκεκριμένος ασθενής κινδυνεύει από έμφραγμα και θα πρέπει να μεταφερθεί σύντομα για να σωθεί η ζωή του. Πρόκειται για μια καινοτομία που θα  λύσει το πρόβλημα της έγκαιρης διάγνωσης του εμφράγματος.

Στο έμφραγμα είναι πολύ σημαντικό να κερδίσουμε χρόνο και σε αυτό μπορούν πλέον να βοηθήσουν τα οργανικά ηλεκτρονικά. Μέσα σε δύο ώρες ο ασθενής θα πρέπει -αν αυτό απαιτείται-  να υποβληθεί σε επεμβατική θεραπεία.

Υψηλής ευαισθησίας βιοαισθητήρες, νανοσωματίδια για στοχευμένες θεραπείες και νανοφίλτρα υψηλής αποτελεσματικότητας για τις μάσκες προστασίας έναντι κορονοϊού αλλά και υψηλής ευαισθησίας rapid tests είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές που παρουσίασε τους τελευταίους μήνες η ελληνική καινοτόμος εταιρεία νανοϊατρικής σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις

«Οι προηγμένες νανοτεχνολογίες που χρησιμοποιούμε μας βοηθούν να κατασκευάσουμε βιοαισθητήρες πολύ μικρών διαστάσεων, τόσο ώστε να είναι φορητοί και εύκαπτοι για ενσωμάτωση σε κάθε επιφάνεια», καταλήγει η κ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα