Aυξανόμενος αριθμός ανθρώπων κάτω των 50 ετών που είχαν διαγνωστεί με διαταραχή χρήσης κάνναβης, αργότερα νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή, αναφέρει νέα έρευνα.

Η αυξητική τάση από το 2007 έως το 2018 ήταν πιο εμφανής σε 3 ομάδες:

  • ηλικίες 18 έως 34
  • άντρες και
  • Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Heart Association. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Αν και οι στατιστικές του AHA δείχνουν ότι οι καρδιακές προσβολές είναι πολύ λιγότερο συχνές σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών σε σύγκριση με ηλικιωμένους, η έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που κάνουν χρήση κάνναβης θα πρέπει να παρακολουθούνται πιο συχνά για πιθανά καρδιολογικά προβλήματα.

Η Darshi Desai, του University of California Riverside, δήλωσε ότι αν έχουμε περισσότερους ασθενείς με καρδιακή προσβολή να προσέρχονται για νοσηλεία λόγω διαταραχής χρήσης κάνναβης, αν υπάρχει προσωρινή σχέση, θα οδηγήσει σε τεράστιο στρες τους πόρους του συστήματος υγείας γενικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικούς φακέλους 819.354 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν και εντόπισαν ηλικίες 18 έως 49 ετών που βρέθηκαν στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής προσβολής και που είχαν προηγούμενη διάγνωση διαταραχής χρήσης κάνναβης.

Αυτό ορίζεται ως υπερβολική, χρόνια χρήση μαριχουάνας με συμπτώματα εξάρτησης αδυναμία ελέγχου της χρήσης και βλάβη στην κοινωνική λειτουργικότητα.

Η νέα ανάλυση ανακάλυψε ότι γενικά το 4.1%των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για καρδιακές προσβολές, επίσης είχαν διαταραχή χρήσης κάνναβης και το ποσοστό σχεδόν τριπλασιάστηκε από το  2.4% το 2007 σε 6.7% το 2018.

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τα στοιχεία σε υποομάδες, ανακάλυψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη δεκαετία σε

  • Ανθρώπους 18 έως 34 ετών, 7.3% το 2007 σε 20.2% το 2018
  • Aφροαμερικανούς 15.8% το 2007 έως 35.2% το 2018
  • Άντρες,  71.6% το 2007 έως 78.1% το 2018

Aν και προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν σχέση μεταξύ χρήσης κάνναβης και καρδιακής προσβολής, αυτό ενισχύει τις ενδείξεις, δήλωσε ο Robert Page, του University of Colorado in Aurora.

Επειδή η έρευνα είναι μελέτη παρατήρησης και δεν ήλεγξε για χρήση άλλων ουσιών όπως καπνό, αλκοόλ ή κοκαΐνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείξει άμεση σχέση.

Χρειάζεται μεγάλη μακροχρόνια έρευνα για να διαπιστωθεί αν η χρήση μπορεί τελικά να συνδεθεί με καρδιακή προσβολή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024