Οι φίλοι είναι κάτι απαραίτητο. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη  ζωή μας χωρίς τα κοντινά μας άτομα, που μοιραζόμαστε στιγμές από τη ζωή μας. Και δεν μιλάμε μόνο για τους κολλητούς μας, αλλά και για τους υπόλοιπους ανθρώπους που μας τριγυρίζουν (και εμείς τριγυρίζουμε στη δική τους ζωή).

Όλες αυτές οι φιλίες, μικρές ή μεγάλες, είναι σημαντικές. Και χωρίζονται σε έξι κατηγορίες:

  • Φίλοι εφ' όρου ζωής
  • Κολλητοί φίλοι
  • Στενοί φίλοι
  • Φίλοι ευρύτερου κύκλου
  • Φίλοι από δραστηριότητες (π.χ. φίλοι από το γυμναστήριο)
  • Φίλοι λόγω άλλων συνθηκών (για παράδειγμα, οι γονείς που περιμένουν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, ή άτομα που κάθε μέρα παίρνουν μαζί το λεωφορείο)
  • Γνωστοί (φίλοι της δουλειάς, άτομα που βλέπουμε καθημερινά και έχουμε επαφή μαζί τους αλλά τίποτα ιδιαίτερα προσωπικό)

Είναι σημαντικό να έχουμε και να διατηρούμε σχέσεις που να βρίσκονται σε κάθε κατηγορία, επειδή η κάθε μία χρειάζεται διαφορετική δουλειά, αλλά προσφέρει και ξεχωριστά πράγματα. Οι άνθρωποι που διατηρούν ένα υγιές μείγμα στενών και λιγότερο στενών σχέσεων αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση με τη ζωή τους.

Από την άλλη μεριά, όσο μεγαλύτερο εύρος έχει ο φιλικός μας κύκλος, τόσο περισσότερες πληροφορίες μαθαίνουμε και εμείς - κάτι που διατηρεί τον εγκέφαλό μας δραστήριο, αλλά επίσης "γυμνάζει" και την ενσυναίσθησή μας.

Δεν υπάρχει κατάλληλος ή ιδανικός αριθμός φίλων που πρέπει να έχουμε για να είμαστε χαρούμενοι. Ένα από τα πιο κοινά ευρήματα στις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το θέμα είναι πως οι μισοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν έχουν αρκετούς φίλους, ενώ οι άλλοι μισοί ότι έχουν άφθονους. Είναι μια εντελώς προσωπική ανάγκη, απ' ό,τι φαίνεται.

Ένα από τα πιο περίεργα ευρήματα των ερευνών είναι πως η ομάδα φίλων που θεωρείται πιο σημαντική για την συνολική μας ευτυχία φαίνεται να είναι εκείνη των απλών γνωστών. Μια πιθανότητα που συμβαίνει αυτό είναι πως όταν έχουμε έναν ευρύ και υγιή κύκλο γνωστών, η καθημερινότητά μας γλiτώνει αρκετά μικρά (αλλά αισθητά) κομμάτια στρες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις