Το πλαίσιο όσον αφορά την αποζημίωση των προϊόντων χωρίς γλουτένη και την επικαιροποίηση της λίστας με κατηγορίες προϊόντων και όχι ονομαστικά είδη και εταιρείες έχουν ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ, ασθενείς με κοιλιοκάκη. Συγκεκριμένα, σε επιστολή που προωθήθηκε προς τον Οργανισμό τον Ιούλιο του 2021 είχε ζητηθεί να μπουν στην λίστα και τα έτοιμα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα και τα έτοιμα κατεψυγμένα προσυσκευασμένα αλμυρά ή γλυκά γεύματα, καθώς και τα γλυκά, που πολλές φορές αποτελούν λύση ανάγκης. 

Αιτήματα και ερωτήματα, που όπως μας ανέφερε αποκλειστικά μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης ακόμη δεν έχουν απαντηθεί παρά το ότι η συγκεκριμένη ασθένεια είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα με μοναδική θεραπεία τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Οι πάσχοντες καλούνται από τη διάγνωσή τους και για όλη την υπόλοιπη ζωή τους να ζουν χωρίς γλουτένη, αλλά και χωρίς ίχνη αυτής.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα 1 στους 100 θεωρείται ότι πάσχει από Κοιλιοκάκη.

Μόλις πριν τρεις ημέρες οι Σύλλογοι ασθενών με κοιλιοκάκη προώθησαν και νέα επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τη Γενική Δ/νση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, τη Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού, το Τμήμα Σχεδιασμού Παροχών, Κοστολόγησης–Τιμολόγησης Ιατροτεχνολογικού,  Υγειονομικού Υλικού και Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: 

Από το 1998 που έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος Φ.Ε.Κ.270/24-12-97, δικαιολογείται η δωρεάν χορήγηση των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατροφή των πασχόντων από Κοιλιοκάκη. Στην πορεία των χρόνων, ο νόμος αυτός άλλαξε και έτσι πλέον έχει θεσπιστεί ποσό αποζημίωσης 100 ευρώ για τους ενήλικες ασθενείς και 150 ευρώ για τους ανήλικους. Μετά την κατοχύρωση του συγκεκριμένου δικαιώματος, είναι αμέτρητες οι φορές που έχουν γίνει αλλαγές στο σύστημα και στον τρόπο αποζημίωσης.
 
Τα τελευταία χρόνια όμως, η δυνατότητα να ψωνίζουν τα τρόφιμα από το ελεύθερο εμπόριο και όχι από τα φαρμακεία, έδωσε επιτέλους στους πάσχοντες τη δυνατότητα μιας πραγματικής επιλογής σε προϊόντα που θα καταναλώσουν. Παρόλο που οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων παραμένουν υψηλές, δεδομένου ότι η τιμή της αγοράς τους είναι κατ΄ ελάχιστον τετραπλάσια από τα συμβατικά (ειδικά στις βασικές πρώτες ύλες), η αποζημίωση τους, έδωσε την ευκαιρία σε σημαντικό αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων να παράγουν και να προσφέρουν σε αυτό το κοινό μια εξαιρετική γκάμα προϊόντων χωρίς γλουτένη. 

Η αύξηση του πλήθους των προϊόντων που είναι διαθέσιμα στην αγορά για τους πάσχοντες, τους βοηθά πλέον σημαντικά στο να μην παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις στη διατροφή τους, τους δίνει μια επιτέλους πραγματική δυνατότητα επιλογής, τόσο αυτονόητη για τους υπόλοιπους - τόσο δύσκολη για εμάς, καθώς επίσης και να μη δημιουργούνται ψυχολογικά θέματα κυρίως στα παιδιά, όταν αυτά στερούνται την ποικιλία προϊόντων που έχουν οι υπόλοιποι, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον «κανονικότητας» μέσα από την αγορά προϊόντων από την ελεύθερη αγορά. 

Η λογική της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, έγκειται στη διαφορά της τιμής των προϊόντων χωρίς γλουτένη που αναγκαστικά πρέπει να καταναλώνει ο πάσχων για να μπορέσει να τηρήσει την θεραπεία του, έναντι των αντιστοίχων συμβατικών προϊόντων. Πρέπει επίσης, να γίνει κατανοητό πως τα άλευρα χωρίς γλουτένη χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης για να επιτευχθεί ένα εύγεστο και σωστό αποτέλεσμα, επομένως πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουν είναι πρακτικά αδύνατον να παρασκευαστούν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων. Στις 11/6/21 εκδόθηκε μια νέα εγκύκλιος, η οποία αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, έκανε ακόμη πιο θολή την όλη κατάσταση, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στο σύνολο των πασχόντων σε όλη την Ελλάδα και ως συλλογικά όργανα γίναμε αποδέκτες της έντονης αυτής δυσαρέσκειας. 

Και καταλήγει η επιστολή: αιτούμαστε να μην υπάρξει καμία αλλαγή ως προς τον τρόπο αποζημίωσης των προϊόντων χωρίς γλουτένη και να επικαιροποιηθεί η λίστα με όλες τις απαραίτητες κατηγορίες προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η συμμετοχή των επίσημων οργάνων των πασχόντων είναι επιβεβλημένη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τυχόν αλλαγές, καθώς είμαστε και οι μόνοι που αντιλαμβανόμαστε πραγματικά τις όποιες επιπτώσεις, ζούμε καθημερινά με αυτές τις έγνοιες και αντιμετωπίζουμε τις όποιες δυσκολίες σε κάθε πτυχή της ζωή μας, στην εργασία μας, στο σπίτι, στο πανεπιστήμιο ή στο σχολείο των παιδιών μας". 

Τη συγκεκριμένη επιστολή, οι Σύλλογοι ασθενών με Κοιλιοκάκη έχουν ζητήσει να μελετήσουν και να την υπογράψουν πάσχοντες, συγγενείς ή φίλοι, αλλά και γιατροί, διατροφολόγοι, πανεπιστημιακοί και επιχειρηματίες του χώρου, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση των υπογραφών να απευθυνθούν εκ νέου σε όλους τους αρμοδίους και στην πολιτική ηγεσία για την επαναπροώθηση των αιτημάτων τους. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα