Δύο μήνες μετά την υποχρεωτική χρήση της, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η μάσκα γίνεται ξανά ένα προαιρετικό μέσο ατομικής προστασίας. Θα πάψει να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός.

Το θέμα συζητεί σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία αναμένεται να εκφράσει γνώμη στην πρόταση για κατάργησή της. Οι εμπειρογνώμονες έχουν θετική προσέγγιση στο θέμα, αλλά είναι πιθανό να μην προχωρήσουν σήμερα στην εισήγηση, εκτιμώντας πως δεν έχουν ακόμη ωριμάσει οι συνθήκες. 

Το μέτρο είχε γίνει υποχρεωτικό στις 24 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραλλαγή Όμικρον.

Οι επιδημιολόγοι έχουν καταγράψει ύφεση των κρουσμάτων, με τους "σκληρούς" δείκτες να ακολουθούν την πτωτική τάση, αλλά με βραδείς ρυθμούς. Τη βελτίωση αυτή αναμένεται να επικαλεστεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη χαλάρωση των περιορισμών.

Την άρση της υποχρεωτικότητας στους εξωτερικούς χώρους είχε προαναγγείλει χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε τα εξής: "Κάθε εβδομάδα, σταθμίζοντας την εξέλιξη των μεγεθών της πανδημίας και παρακολουθώντας την πορεία αυτής σε άλλες χώρες, η Επιτροπή των ειδικών εισηγείται στην Κυβέρνηση και αυτή αποφασίζει… Με βάση τις εισηγήσεις, θα πάρουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις".

Θετικοί εμφανίζονται και επιστήμονες, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη να δηλώνει σήμερα πως το σκηνικό αποκλιμάκωσης της πανδημίας, σύντομα θα επιτρέψει στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς να φορούν προστατευτική μάσκα.

Τόνισε ότι, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, η χρήση μάσκας στο άμεσο μέλλον δεν θα είναι απαραίτητη. "Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας".

Η αποκλιμάκωση συνεχίζεται όπως εξήγησε, εστιάζοντας στην αποσυμπίεση του υγειονομικού συστήματος: "Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός ναι μεν προκαλεί μολύνσεις και το βλέπουμε καθώς τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά, δεν πιέζεται όμως το υγειονομικό σύστημα. Βλέπουμε να μειώνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Είμαστε σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα