Παιδιά που έχουν διαγνωστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο μελλοντικά σε σύγκριση με αυτά που δεν έχουν διαγνωστεί, αναφέρει ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Στην επισκόπηση στοιχείων 5 ερευνών σε σχεδόν 20.000 συμμετέχοντες, ο κίνδυνος καρκίνου σε ανθρώπους που διαγνώστηκαν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ως παιδιά ήταν 2,4 φορές υψηλότερος.

Όσοι είχαν νόσο του Crohn ως παιδιά είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο ως ενήλικες, ενώ όσοι είχαν ελκώδη κολίτιδα ως παιδιά είχαν 160% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο μελλοντικά.

Μεταξύ όσων διαγνώστηκαν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ως παιδιά, πιο συχνοί ήταν οι καρκίνοι ήπατος, παχέος εντέρου και ορθού καθώς και λεπτού εντέρου,

Η Dr. Tine Jess, δήλωσε ότι ο κίνδυνος καρκίνου σε όσους διαγνώστηκαν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ως παιδιά, είναι διπλάσιος και εξηγείται κυρίως από αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο πεπτικό.

Η Jess, καθηγήτρια στο Aalborg University της Δανίας, δήλωσε ότι εκτιμάται πως η χρόνια συνεχιζόμενη φλεγμονή τοπικά στο έντερο και συστημικά, ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Πρόσθεσε ότι η φλεγμονώδης  νόσος του εντέρου γίνεται πιο συχνή στα παιδιά, και με μακρύτερη έκθεση στην επίπτωση της νόσου στο πεπτικό νέοι άνθρωποι ενδεχομένως θα έχουν περισσότερη εντερική βλάβη, κάτι που με τη σειρά του ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων.

Μεταξύ παιδιών που περιελήφθησαν στην ανάλυση, ο κίνδυνος για καρκίνο στο ήπαρ ήταν 55 φορές υψηλότερος για όσους είχαν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ως παιδιά σε σύγκριση με τους υγιείς.

Ο κίνδυνος για καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού ήταν περίπου 2 φορές μεγαλύτερος ενώ για καρκίνο λεπτού εντέρου περίπου 16 φορές υψηλότερος.

Παρόλα αυτά, ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου σε όλα τα παιδιά των ερευνών ήταν μικρός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα