Eρευνα του University of Saskatchewan στον Καναδά, δείχνει ότι σκύλοι θεραπείας μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της διάθεσης ανθρώπων που αντιμετωπίζονται θεραπευτικά στα Επείγοντα.

Σκύλοι θεραπείας εισήχθησαν για δεκάλεπτες επισκέψεις στο τμήμα Επειγόντων περιστατικών του Royal University Hospital στη Saskatoon.

Ασθενείς ανέφεραν κλινικά σημαντικές αλλαγές στον πόνο, το άγχος, την κατάθλιψη και την ευεξία, μετά την παρέμβαση με σκύλους σε σύγκριση με αντιμετώπιση χωρίς σκύλους.

Tα αποτελέσματα της  ελεγχόμενης κλινικής δοκιμής δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLOS ONE στις 9 Μαρτίου 2022.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Dr. Colleen Dell  και ο Dr. James Stempien. Στην ομάδα περιελήφθησαν άλλοι ερευνητές και φοιτητές από κολλέγια, καθώς και σύμβουλοι ασθενών.

Ποσοστό  48% των ασθενών που είχαν την παρέμβαση εμφάνισαν μείωση του άγχους, ενώ αλλαγές επίσης είχαν συμμετέχοντες όσον αφορά τον πόνο (43%), την κατάθλιψη (46%) και τη διάθεση  (41%).

Η Dell δήλωσε ότι τα ευρήματα συμβάλλουν στις γνώσεις για την πιθανή αξία σκύλων θεραπείας στα Επείγοντα, για την επίδρασή τους στον πόνο των ασθενών και σε σχετικές μετρήσεις άγχους, κατάθλιψης και διάθεσης. Πρόκειται για την πρώτη ελεγχόμενη δοκιμή του είδους της στον Καναδά και αλλού.

Ο Stempien πρόσθεσε ότι το τμήμα  των Επειγόντων είναι άβολο μέρος και ως γιατρός εκεί, γνωρίζει ότι ΄΄ό,τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση της εμπειρίας του ασθενούς είναι καλοδεχούμενη.’’

Πηγές:
PLOS ONE 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας