Το ανοιξιάτικο καθάρισμα του σπιτιού είναι από εκείνες τις παραδόσεις που αλήθεια βοηθούν να φύγει όλη η πεσμένη και μίζερη ψυχολογία του χειμώνα. Ανοίγουμε διάπλατα παράθυρα και μπαλκονόπορτες - ακόμα και αν ο αέρας είναι ακόμα ψυχρός - και καθαρίζουμε σχολαστικά το σπίτι μας, από πάνω μέχρι κάτω. Υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία που ξεχνάμε, και θα έπρεπε να τους δίνουμε περισσότερη προσοχή.

Τα περβάζια των παραθύρων

Είναι πολύ εύκολο μέρος για να φυτρώσουν  σπόροι μούχλας και να τους περάσουμε για σκόνη ή βρωμιά. Καθαρίστε τα προσεκτικά με ένα απολυμαντικό.

Τα φίλτρα των κλιματιστικών

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τα αλλάζουμε τακτικά, πόσοι από εμάς το κάνουμε όμως όσο συχνά πρέπει; Τα φίλτρα των κλιματιστικών είναι εστία μικροβίων, καθώς μπορούν να διατηρούν πάνω τους γύρη, αλλεργιογόνα από ζώα και σπόρους μούχλας.

Τη βάση της τουαλέτας

Όλοι καθαρίζουμε τη λεκάνη, αλλά καθαρίζουμε εξίσου συχνά τη βάση και πίσω από την λεκάνη της τουαλέτας. Στο σημείο εκείνο μπορεί με τον καιρό να μαζευτούν μεγάλες ποσότητες ούρων, οι οποίες περιέχουν μικρόβια και αυξάνουν την υγρασία του χώρου - αυξάνοντας με τη σειρά τους και τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας, στο ούτως ή άλλως πιο υγρό δωμάτιο του σπιτιού.

Τις ντουλάπες

Αφήνουμε τόσα πολλά πράγματα, σε κάθε πιθανό στάδιο καθαριότητας, που η ντουλάπα μας καταλήγει να είναι μια μεγάλη εστία μικροβίων. Ειδικά τον χειμώνα, η υγρασία πάνω στα ρούχα ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας.

Πίσω από το ψυγείο

Σπάνια θα υπάρξει λόγος για να μετακινήσουμε το ψυγείο μας, αλλά η σκόνη που μαζεύεται από πίσω μεταμορφώνει την κουζίνα μας σε μια μόνιμη εστία μικροβίων. Προσπαθήστε πού και πού να σκουπίζετε πίσω από το ψυγείο, αλλά και πίσω από άλλες μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές.

Τα κατοικίδιά μας και τα αντικείμενά τους

Ειδικά αν επιτρέπουμε στα κατοικίδιά μας να βγαίνουν έξω - ή αν έχουμε σκύλο που βγάζουμε βόλτα καθημερινά - είναι απαραίτητο να φροντίζουμε να είναι καθαρά, μιας και μπορεί να φέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς στο σπίτι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα