Νέα έρευνα δείχνει ότι πολλοί ασθενείς που αναρρώνουν από καρδιακή προσβολή μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν σοβαρή νοητική εξασθένηση.

Ερευνητές στην Πολωνία ανακάλυψαν ότι στους 6 μήνες μετά την καρδιακή προσβολή, ποσοστό 50% των ασθενών εμφάνισαν κάποιου βαθμού εξασθένηση στη σκέψη, τη μνήμη και την ικανότητα να πραγματοποιούν βασικές εργασίες.

Η Dr. Dominika Kasprzak, του J. Strus Hospital, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί και είναι αναγκαία περαιτέρω έρευνα.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη εμφάνιση νοητικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή.

Η Kasprzak δήλωσε οτι αυτές οι διαταραχές μπορούν να είναι προσωρινές και μόνιμες. Υπάρχει μια ομάδα ασθενών που θα εμφανίσει ελλείψεις μόνο μετά από μακρύτερη παρατήρηση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε αυτές τις νοητικές ελλείψεις και να παρακολουθούμε τους ασθενείς μετά την καρδιακή προσβολή τακτικά, αλλά και όσον αφορά τη νοητική τους κατάσταση, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις νοητικές ικανότητες 220 ασθενών με καρδιακή προσβολή λίγες ημέρες μετά το συμβάν και πάλι 6 ,μήνες αργότερα. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 60 ετη.

Περίπου το  50% των ασθενών  είχαν φυσιολογική νοητική λειτουργία  όταν εξετάστηκαν τις 3 φορές και οι υπόλοιποι  είχαν ορισμένες νοητικές βλάβες.

Περίπου το  35% έως 40% των ασθενών  είχαν βλάβη τις ημέρες που ακολούθησαν την καρδιακή προσβολή και το 27% έως 33% εμφάνισαν βλάβη 6 μήνες αργότερα.

Για το 50% των ασθενών με νοητική βλάβη, το πρόβλημα ήταν προσωρινό αλλά για τους υπόλοιπους μόνιμο.

Περίπου 1 στους 9 ασθενείς με φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες μετά την καρδιακή προσβολή είχαν νοητική εξασθένηση 6 μήνες αργότερα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα