Τα πρωινά είναι από τις πιο αγχωτικές στιγμές της ημέρας για πολύ κόσμο. Ο κακός ή λίγος ύπνος, το αυξημένο στρες της δουλειάς και ένα σωρό ακόμα λόγοι μπορούν να συμβάλλουν στο να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και να μη μπορούμε να περιμένουμε να νυχτώσει για να ξαναπέσουμε.

Αν το ένα κακό πρωινό οδηγεί στο άλλο και αυτή η κατάσταση συνεχίζει, μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία μπορεί να είναι άσχημες. Και δεν είναι απίθανο να δούμε επιπτώσεις και στη σωματική μας υγεία, καθώς βιαστικές και αγχωμένες επιλογές το πρωί όπως ένα πρωινό γεμάτο ζάχαρη (ή και καθόλου πρωινό) δεν πρόκειται να βοηθήσουν το σώμα μας να βρίσκεται στα καλύτερά του.

Ας δούμε μερικές πολύ απλές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε πιο άνετα πρωινά, χωρίς περιττό άγχος.

Προετοιμαζόμαστε από το βράδυ

Από το να διαλέξουμε τα ρούχα που θα φορέσουμε στη δουλειά, μέχρι να ετοιμάσουμε το μεσημεριανό μας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Αν υπάρχει κάποια πρωινή δουλειά που μπορεί να γίνει στα γρήγορα αποβραδίς, αυτό μπορεί να μας γλιτώσει χρόνο και στρες στο πρωινό ξύπνημα, και να μας δώσει την πολύ ωραία αίσθηση ότι είμαστε ένα βήμα μπροστά.

Κοιμόμαστε αρκετά

Είναι πολύ λογικό το πρωινό μας να είναι γεμάτο άγχος αν το προηγούμενο βράδυ δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τον ύπνο, είναι σημαντικό να δοκιμάσετε να φτιάξετε το πρόγραμμά σας. Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές μισή ώρα πριν πέσετε, και ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα για να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα - και τα Σαββατοκύριακα - μέχρι να συνηθίσει το σώμα σας στην νέα ρουτίνα. Ο επαρκής ύπνος, πολλές φορές, είναι θέμα συνήθειας.

Δεν κοιτάμε το κινητό μας μόλις ξυπνήσουμε

Μπορεί να είναι η πιο φυσική κίνηση για τους περισσότερους από εμάς - να τσεκάρουμε email, ειδοποιήσεις, μηνύματα, ειδήσεις. Και όμως, οι πιθανότητες τόση πολλή πληροφορία να μειώσει το στρες μας ενώ μετά βίας έχουμε ξυπνήσει είναι μηδενικές. Προτιμήστε να πιείτε τον καφέ σας και να φάτε πρωινό ενώ ακούτε μουσική ή κάποιο podcast. Ακόμα καλύτερη ιδέα για άμεση τόνωση ενέργειας και λιγότερο στρες; Λίγη πρωινή γυμναστική στο σπίτι, ή μια σύντομη βόλτα.

Δεν παραλείπουμε το πρωινό

Το πρωινό είναι όντως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, καθώς αν κάνουμε σωστές επιλογές μπορεί να μας γεμίσει ενέργεια για αρκετές ώρες, χωρίς να βλέπουμε από νωρίς την όρεξή μας να πέφτει. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη και προτιμήστε βρώμη, κινόα, αυγά και άλλες πηγές φυτικών ινών και ποιοτικής πρωτεΐνης. Μια ακόμα καλή ιδέα είναι να ετοιμάζετε το πρωινό σας αποβραδίς - η βρώμη που φτιάχνεται μόνη της στο ψυγείο, για παράδειγμα, είναι τέλεια επιλογή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Όσα πρέπει να ξέρετε
Ποια φάρμακα μπορούν να βλάψουν τους νεφρούς
Στο μικροσκόπιο του ECDC κρούσματα γρίπης πτηνών σε εργαζόμενους πτηνοτροφείου στην Αγγλία