Ανθρωποι με άσθμα ή αλλεργίες ενδεχομένως έχουν  περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθειες και ορισμένα φάρμακα ενδεχομένως αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο.

Αυτό αναφέρει νέα επισκόπιση του Brigham and Women's Hospital, κλινικών δοκιμών και ερευνών σε εργαστήριο.

Η επισκόπηση περιγράφει κλινικές μελέτες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ άσθματος και απειλών για την καρδιά όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιακές επιπλοκές.

Η μελέτη αναφέρει ότι η συσσώρευση συγκεκριμένων ειδών φλεγμονοδών κυττάρων στους πνεύμονες, την καρδιά και τα αγγεία μπορεί πιθανόν να εξηγεί τη σχέση μεταξύ άσθματος και καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Cardiovascular Research, και περιγράφει κλινικές μελέτες που εξέτασαν σχέσεις μεταξύ καρδιοπάθειας και αλλεργιών, εκζέματος και σοβαρών τροφικών και φαρμακευτικών αλλεργιών.

Παρατηρήσεις από αυτές τις έρευνες υποδεικνύουν ότι αλλεργικές αντιδράσεις πέρα από το άσθμα είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για καρδιαγγειακές νόσους.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς τα φάρμακα για το άσθμα θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Εισπνεόμενη αλβουτερόλη,, εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και τροποποιητές λευκοτριενίου  φάνηκε να μειώνουν τον καριδακό κίνδυνο, σύμφωνα με την έρευνα. Κορτικοστεροειδή, από του στόματος και ενδοφλέβια, φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο ενώ υπήρχαν μεικτά αποτελέσματα για αντισώματα κατά του άσθματος.

Πηγές:
Nature Cardiovascular Researc

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα