Από όποια πλευρά και να το πιάσουμε, η ψυχική ηρεμία είναι ζήτημα περίπλοκο αυτές τις μέρες. Και δεν μιλάμε καν για το στρες της πανδημίας - όχι ότι τελείωσε η πανδημία, ούτε ότι χαλαρώσαμε αναγκαστικά, ίσως περισσότερο το στρες της πανδημίας να έγινε κομμάτι της καθημερινής ζωής πια. Μιλάμε όμως για τα απλά και καθημερινά, επειδή έχουν την τάση να μαζεύονται και να μην μας αφήνουν να κοιμόμαστε τα βράδια.

Πώς θα μπορέσουμε λοιπόν να καθαρίσουμε το μυαλό μας αποτελεσματικά από όλο αυτό τον φόρτο ευθυνών, εργασιών, συναναστροφών αλλά και αρνητικών σκέψεων;

Προσπαθούμε να μένουμε στο παρόν

Ο πιο εύκολος τρόπος να πελαγώσουμε στις σκέψεις μας είναι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το μέλλον, κάνοντας σενάρια και αναλύοντας σε υπερβολικό βαθμό πιθανότητες. Πολλές φορές χρειάζεται να συγκεντρωθούμε στο άμεσο. Φτιάξτε μια λίστα με τις δουλειές της ημέρας, χωρίς να βλέπετε πολύ μακριά στο μέλλον. Το να κάνετε μία-μία τις δουλειές και να τις σβήνετε από τη λίστα θα σας βοηθήσει σημαντικά να χαλαρώσετε.

Γράφουμε αυτά που νιώθουμε

Αν μέχρι τώρα σας φαινόταν περίεργη η ιδέα του να κρατάτε ημερολόγιο, ίσως να το ξανασκεφτείτε. Είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο που θα σας βοηθήσει να βάζετε τις σκέψεις σας σε μια σειρά και να ηρεμείτε όταν τις νιώθετε να γίνονται χάος. Επιπλέον, αν συνηθίζετε να γράφετε το βράδυ, είναι ένας καλός τρόπος να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου, αλλά και να πέφτετε στο κρεβάτι χωρίς περιττές σκέψεις να σας βασανίζουν, μιας και θα τις έχετε ήδη εκφράσει κάπου.

Η μουσική πάντα βοηθά

Η μουσικοθεραπεία έχει αποδεδειγμένα οφέλη, αλλά τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με συγκεκριμένη, χαλαρωτική μουσική. Αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε κάτι τέτοιο, υπάρχουν αμέτρητες playlists που μπορούν να σας βοηθήσουν. Εναλλακτικά, προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική, μιας και είναι ένας τρόπος να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας χωρίς απαραίτητα να σκέφτεστε.

Κοιμόμαστε καλά

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε να κοιμάστε καλά και αρκετά, καθώς τα οφέλη ενός καλού ύπνου δεν έχουν να κάνουν μόνο με το σώμα, αλλά και με το πνεύμα. Προσπαθήστε να έχετε σταθερές ώρες που κοιμάστε και ξυπνάτε, και ο οργανισμός σας σύντομα θα συνηθίσει την νέα αυτή ρουτίνα.

Βγαίνουμε για περπάτημα

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε όταν νιώθουμε ότι το κεφάλι μας είναι ένα χάος; Μια σύντομη βόλτα για να πάρουμε λίγο αέρα. Είναι τόσο κλισέ έκφραση, αλλά λειτουργεί. Και, ναι, γενικότερα η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει πολύ (και εννοούμε ΠΟΛΥ) σε τέτοια ζητήματα. Φροντίστε να κάνετε λίγες ασκήσεις κάθε μέρα, ακόμα και το πρωί που ξυπνάτε. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει πως η πρωινή γυμναστική είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Διατηρούμε τον χώρο μας καθαρό

Ένας χώρος που είναι ακατάστατος ή βρώμικος θα έχει άμεση επίδραση στην παραγωγικότητα και τη διάθεσή μας. Φροντίστε να τακτοποιείτε και να καθαρίζετε το σπίτι σας τακτικά, αλλά και τον χώρο της δουλειάς σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα