Δεν είναι μόνο η σοφία που δίνει σε ορισμένους αίσθηση ευεξίας καθώς μεγαλώνουν.

Νέα έρευνα, δείχνει ότι ενώ οι σοφοί  άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, η σοφία τείνει επίσης να δυναμώνει την ανθεκτικότητα και την επιδεξιότητα, ώστε να μειώνεται το στρες και να μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει καλύτερα τις δυσκολίες και τις απώλειες σε μεγάλη ηλικία.

Η Monika Ardelt, του University of Florida, δήλωσε ότι είναι σημαντική η κατανόηση του πώς η σοφία, η ανθεκτικότητα και η επιδεξιότητα συνεργάζονται για να βελτιωθεί η ευεξία ενός ανθρώπου σε μεγάλη ηλικία-δεδομένων των προκλήσεων του γήρατος, από τον θάνατο αγαπημένων προσώπων έως τα προβλήματα υγείας και κινητικότητας.

Είναι επίσης σημαντικό, επειδή χαρακτηριστικά που υπογραμμίζουν τη σοφία, την ανθεκτικότη τα και την επιδεξιότητα μπορούν να διδαχτούν.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Praxis Klinische Verhaltensmedizin und Rehabilitation (Practice of Clinical Behavioral Medicine and Rehabilitation).

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 994 ενηλίκων από την έρευνα Successful AGing Evaluation, που έγινε στην Καλιφόρνια, για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ ανθεκτικότητας, επιδεξιότητας, στρες και σοφίας και απόκρισης σε αρνητικά γεγονότα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 77 έτη.

Δεν γίνονται όλοι πιο σοφοί καθώς μεγαλώνουν, δήλωσε η Ardelt.

Κάποιος πρέπει να ενδιαφέρεται για το βαθύτερο νόημα της ζωής, να είναι ανοιχτός στο να αντιλαμβάνεται πράγματα από διαφορετική  σκοπιά και να έχει πνευματική ταπεινότητα για το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα ακόμα να  μάθει. Το σημαντικό μέρος είναι να μαθαίνει κάποιος από τις εμπειρίες του-και δεν μαθαίνουν όλοι.

Η έρευνα βρήκε ότι η σοφία στην τρίτη ηλικία τείνει να ενισχύει την ανθεκτικότητα και μια αίσθηση επιδεξιότητας και να μειώνει την αντίληψη του στρες άμεσα και έμμεσα μέσω μεγαλύτερης ανθεκτικότητας και επιδεξιότητας.

Οσοι είχαν υψηλό σκορ στη σοφία έτειναν επίσης να είναι πιο ανθεκτικοί και να έχουν ισχυρότερη αίσθηση επιδεξιότητας στη ζωή τους. Αυτά τα 3 χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να ενισχύουν το ένα το άλλο, οδηγώντας σε μεγαλύτερη σοφία όταν κάποιος συναντά και ξεπερνά αρνητικά γεγονότα.

Αυτό υποδεικνύει ότι τα μέσα αντιμετώπισης, η εστίαση στη θετική πλευρά  στρεσογόνων γεγονότων, ενώ κάποιος προσπαθεί να μάθει από την εμπειρία και η αίσθηση ελέγχου της ζωής του θα μπορούσαν να είναι πιθανές οδοί από τη σοφία στην ευεξία μέσω της μείωσης του στρες.

Η Ardelt δήλωσε ότι η έρευνα προστίθεται σε άλλες για την υποκειμενική ευεξία στα ώριμα χρόνια και τονίζει τη σημασία της θεραπείας που σχετίζεται με τη σοφία στην τρίτη ηλικία.

Πηγές:
Praxis Klinische Verhaltensmedizin und Rehabilitation 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας