Την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα εξασφαλίσουν την άμεση πρόσβαση των νεφροπαθών σε δύο νέα φάρμακα για την υπερκαλιαιμία έχει ζητήσει με επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών, στην Ελλάδα, όπως μας αποκάλυψε ο πρόεδρος των Νεφροπαθών κ. Γ. Λεοντόπουλος, προκειμένου ως πάσχοντες με χρόνια νεφρική νόσο, αλλά και με συννοσηρότητες όπως καρδιαγγειακή ανεπάρκεια ή και Σακχαρώδη διαβήτη, να μην κινδυνεύσει η ζωή τους. 

Οπως μαθαίνουμε, σήμερα υπάρχουν πάνω από 4.000 νεφροπαθείς που βρίσκονται ένα στάδιο πριν την αιμοκάθαρση και οι οποίοι, από τη μία πρέπει να λαμβάνουν ευεργετικά σκευάσματα που προστατεύουν την καρδιά και τους νεφρούς τα οποία όμως προκαλούν υπερκαλιαιμία και άρα από την άλλη πρέπει να παίρνουν φάρμακα που κρατούν το κάλιο σε χαμηλά επίπεδα. Προβλήματα με το κάλιο -είναι σε υψηλά επίπεδα- λέγεται ότι αντιμετωπίζουν και άλλοι 1.000 αιμοκαθαρόμενοι. 
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τις ανάγκες τους σε κάλιο των παραπάνω ασθενών καλύπτει μέχρι στιγμής με εισαγωγές ο ΙΦΕΤ. Όσον αφορά τα δύο νέα σκευάσματα που έχουν έρθει στην αγορά για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, μολονότι από πέρυσι έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση από τον ΗΤΑ, ακόμη εκκρεμεί η διαπραγμάτευσή τους για την ένταξή τους στη θετική λίστα. 

Στην επιστολή από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών που έχουν στη διάθεσή μας  αναφέρεται το εξής: 

"Ως χρονίως πάσχοντες ασθενείς, επιθυμούμε με την παρούσα επιστολή να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας αναφορικά με το πρόβλημα της Υπερκαλιαιμίας που συχνά αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αλλά και την άμεση ανάγκη στο να αποκτήσουμε πρόσβαση το συντομότερο δυνατό σε δύο νέες και καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες, για την αντιμετώπισή της οι οποίες και κυκλοφορούν ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως καλά γνωρίζετε, η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας συνδέεται άμεσα και με την αύξηση του καλίου στο αίμα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αυστηρή τήρηση συγκεκριμένου διαιτολογίου το οποίο οδηγεί έτι περαιτέρω στην επιβάρυνση της ποιότητας της ζωής μας, αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να αποβεί απειλητική και για τη ζωή μας, λόγω των επιπλοκών που προκαλεί. Επιπρόσθετα, τα φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νεφρικής νόσου αλλά και της καρδιακής ανεπάρκειας επιτείνουν αυτή την υπερκαλιαιμία οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι εξόχως σημαντικό να έχουμε στην διάθεσή μας τις νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σας αναφέρουμε, ότι όλα σχεδόν τα μέλη του Συλλόγου μας, (δηλαδή ασθενείς προ-τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου, ασθενείς υπό αιμοκάθαρση αλλά και μεταμοσχευμένοι ασθενείς), αντιμετωπίζουμε συχνά και ως καθημερινή κατάσταση την υπερκαλιαιμία και τις επιπλοκές της, και σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα υγείας όπως είναι η Καρδιακή ανεπάρκεια και ο Σακχαρώδης διαβήτης, δημιουργείται μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή μας, ενώ ταυτόχρονα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει θεραπευτικό κενό για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Ως Ομοσπονδία Νεφροπαθών, και γνωρίζοντας για την ύπαρξη των προαναφερόμενων δύο νέων και διαφορετικών μεταξύ τους φαρμακευτικών σκευασμάτων για την υπερκαλιαιμία αγωνιούμε, ώστε ως ασθενείς να έχουμε το συντομότερο δυνατόν πρόσβαση σε αυτά ώστε να καλύψουν τη θεραπευτική μας ανάγκη".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια