Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική, και ειδικά όταν γυμνάζεστε. Εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, ιδιαίτερα όταν ιδρώνετε πολύ, μπορεί να αφυδατωθείτε. Η αφυδάτωση παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχική και σωματική υγεία.

Η ακριβής ποσότητα που πρέπει να πίνετε ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ένταση της γυμναστικής σας. Αλλά ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να παρακολουθείτε το πόσο νερό χρειάζεστε είναι να παρακολουθείτε το χρώμα που έχουν τα ούρα σας. Όταν είστε καλά ενυδατωμένοι, το χρώμα θα είναι ανοιχτό κίτρινο. Όταν είστε αφυδατωμένοι, θα είναι πιο σκούρο.

Άλλα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, ζάλη και σύγχυση.

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται γύρω από την αφυδάτωση όσο γυμναζόμαστε.

Δεν πίνετε αρκετά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πιει ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν την άσκηση, αλλά και να έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας όσο γυμνάζεστε. Μετά την άσκηση, φροντίστε να πιείτε άφθονο νερό για να αναπληρώσετε αυτό που χάσατε με τον ιδρώτα.

Δεν σχεδιάζετε πώς θα ενυδατωθείτε

Εάν κάνετε μια μεγάλη βόλτα, τζόκινγκ, τρέξιμο ή κολύμπι, μπορεί να ξεχάσετε να έχετε νερό κοντά σας ή να μην θέλετε να φέρετε μαζί σας ένα μπουκάλι. Και πάλι, χρειάζεται πρόγραμμα: Ελέγξτε σε ποια σημεία της διαδρομής σας έχει πρόσβαση σε βρύση ή μαγαζί για να πάρετε νερό. Αν είστε σε γυμναστήριο ή σε κάποιον χώρο με αποδυτήρια, αφήστε το μπουκάλι σας εκεί.

Δεν αναπληρώνετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες

Ο μέσος άνθρωπος χάνει μέχρι και μισό λίτρο ιδρώτα κάθε 30 λεπτά όσο γυμνάζεται. Αυτή η ποσότητα αυξάνεται και με την ώρα, και με την ένταση της γυμναστικής, αλλά και με το πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός μας. Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά περιλαμβάνει επίσης σημαντικούς ηλεκτρολύτες: νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα στο σώμα που επιτελούν σημαντικές λειτουργίες - μία εκ των οποίων είναι η κατανομή του νερού στον οργανισμό. Για την αναπλήρωση αυτών των στοιχείων, δεν αρκεί το νερό. Πρέπει να πιείτε ένα αθλητικό ποτό.

Δεν επιλέγετε το σωστό αθλητικό ποτό

Ένα από τα κλειδιά για την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών είναι η σωστή επιλογή του αθλητικού ποτού. Πολλά αθλητικά ποτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διατηρούν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματός σας όταν ιδρώνετε πολύ. Μπορείτε επίσης να βρείτε ηλεκτρολύτη σε σκόνη ή δισκία, τα οποία μπορείτε να αναμίξετε σε ένα μπουκάλι νερό. Ένα αθλητικό ποτό θα πρέπει να σας παρέχει υδατάνθρακες και νάτριο, επομένως θέλετε να βεβαιωθείτε ότι αυτά τα πράγματα υπάρχουν στο ποτό, μην επιλέξετε προϊόντα με μηδέν ζάχαρη και αλάτι - μην το παρακάνετε, όμως. Τα energy drinks δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

Δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο

Ως ηλεκτρολύτης, το μαγνήσιο βοηθά στην αποκατάσταση της ενυδάτωσης του οργανισμού μετά την άσκηση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν πληρούν τη συνιστώμενη πρόσληψη μαγνησίου. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέστε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο στη διατροφή σας: όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γάλα και γιαούρτι.

Πίνετε αλκοόλ μετά την προπόνηση

Ίσως σας αρέσει να χαλαρώνετε στο τέλος της ημέρας με ένα ποτό, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι καλή ιδέα. Το αλκοόλ δεν μας ενυδατώνει, πόσο μάλλον το αντίθετο. Είναι διουρητικό, άρα θα σας αφυδατώσει χειρότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’