Εκτός από τον μολυσμένο αέρα που μπορεί να βλάψει την υγεία, ακόμα ένας κίνδυνος βρίσκεται…κάτω από τα πόδια σας.

Νέα έρευνα δείχνει ότι και το έδαφος μπορεί να περιέχει ρύπους που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα φυτοφάρμακα και τα βαρέα μέταλλα.

Επιστήμονες εστίασαν στην επίδραση του μολυσμένου εδάφους στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο Thomas Münzel, του University Medical Center Mainz, δήλωσε ότι η ρύπανση του εδάφους είναι λιγότερο εμφανής κίνδυνος στην ανθρώπινη υγεία σε σχέση με τον αέρα. Ωστόσο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ρύποι στο έδαφος ενδεχομένως βλάπτουν την καρδιαγγειακή υγεία μέσω κάποιων μηχανισμών, όπως φλεγμονή και διαταραχή του βιολογικού ρολογιού.

Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης, στο νερό, στον αέρα και στο έδαφος, σύμφωνα με την έρευνα, με το 60% των θανάτων λόγω ρύπανσης να οφείλονται σε καρδιαγγειακές νόσους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μολυσμένο έδαφος μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες. Μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει και φλεγμονή και διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού.

Tο γενικό κοινό μπορεί να καταναλώνει φυτοφάρμακα από μολυσμένες τροφές, από το έδαφος και από το νερό, ενώ εργαζόμενοι στη γεωργία και τις βιομηχανίες πετροχημικών έχουν αυξημένη έκθεση.

Άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να εισπνέουν σκόνη από την έρημο, κρυστάλλους λιπασμάτων  και σωματίδια πλαστικού. Οι ερευνητές ανέφεραν αυξημένο αριθμό εμφραγμάτων στην Ιαπωνία από σκόνη ερήμου που ήρθε από την Κίνα και τη Μογγολία.

Βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο και μόλυβδος, πλαστικά, μπορούν επίσης να φαγωθούν όπως από τις τροφές. Οι ρύποι του εδάφους επίσης φτάνουν σε ποταμούς και μπορεί να καταναλωθούν μέσω βρώμικου νερού.

Το κάδμιο ανήκει στα βαρέα μέταλλα. Έρευνες έχουν δείξει μεικτά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά πρόσφατη μελέτη από την Κορέα έδειξε ότι μεσήλικες Κορεάτες με υψηλά επίπεδα στο αίμα τους είχαν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού.

Ο μόλυβδος είναι τοξικό μέταλλο. Υψηλά επίπεδα στο αίμα έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακή νόσο, όπως καρδιοπάθεια, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε γυναίκες και ανθρώπους με διαβήτη

Η έκθεση στο αρσενικό ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, δήλωσαν ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cardiovascular Research.