Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά θέτουν σε κατά 30% υψηλότερο κίνδυνο ανθρώπους για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο από κάποιο από αυτά, προειδοποιεί η American Heart Association.

Η προειδοποίηση που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου στο Journal of the American Heart Association επίσης υπογραμμίζει την έλλειψη στοιχείων για παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μοναχικών ανθρώπων.

Η Dr. Crystal Wiley Cené, σημειώνει ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά δεν είναι τοι ίδιο.

Εδώ και 40 χρόνια, έρευνες έχουν δείξει ότι και οι δυο συνδέονται με αρνητική επίδραση στην υγεία.

Η ερευνητική ομάδα επισκόπησε έρευνες για την κοινωνική απομόνωση που δημοσιεύτηκαν έως τον Ιούλιο 2021 και διαπίστωσε ότι.

  • Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι συχνοί αλλά υποεκτιμημένοι παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιά, τα αγγεία και τον εγκέφαλο.
  • Έλλειψη κοινωνικών σχέσεων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο- ιδιαίτερα στους άντρες.
  • Άνθρωποι που ήταν λιγότερο συνδεδεμένοι ήταν πιο πιθανό να έχουν σωματικά συμπτώματα χρόνιου στρες. Η απομόνωση και η μοναξιά συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή.
  • Όταν αξιολογούνται παράγοντες κινδύνου για κοινωνική απομόνωση, είναι σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απομόνωση και η απομόνωση μπορεί να κάνει πιο πιθανή την κατάθλιψη.
  • Η κοινωνική απομόνωση στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς, όπως παχυσαρκία, υπέρταση και αυξημένο σάκχαρο.

Η Cené δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά με αυξημένο κίνδυνο χειρότερης υγείας της καρδιάς και εγκεφάλου, γενικά. Όμως τα στοιχεία για τη σχέση με ορισμένα αποτελέσματα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια και νοητική εξασθένηση, είναι σποραδικά.

Η ισχυρότερη ένδειξη δείχνει προς ύπαρξη σχέσης μεταξύ κοινωνικής απομόνωσης, μοναξιάς, και θανάτου από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, με 32% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από αυτό και 29% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Η Cené δήλωσε ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά επίσης συνδέονται με χειρότερη πρόγνωση σε ανθρώπους που ήδη πάσχουν από στεφανιαία νόσο ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA