Παρά την αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων και άλλων δεικτών της πανδημίας που αποτυπώνεται στα τελευταία εβδομαδιαία δελτία του ΕΟΔΥ, κάποιες ενδείξεις οδηγούν σε εκτιμήσεις για επικείμενη νέα αύξηση της διασποράς το επόμενο διάστημα.

Μια τέτοια πρόβλεψη κάνει ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Μιλώντας στο iatronet.gr παραθέτει τους τρεις λόγους για τους οποίους εκτιμά πως οι καμπύλες θα πάρουν ξανά μια ανοδική τροχιά μέσα στις επόμενες μέρες, σε μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, η Πάτρα και η Μακεδονία. Παράλληλα, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για τις αυξημένες επαναλοιμώξεις, εξηγώντας γιατί αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, ενώ παρατηρεί ότι 2,5 χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ο κορωνοϊός συνεχίζει να μας εκπλήσσει, βρίσκοντας νέους τρόπους διαφυγής του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οι τρεις παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση

Ο καθηγητής παραπέμπει, αρχικά, στα στοιχεία του τελευταίου δελτίου του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, που κατέγραψε αύξηση κατά 28% του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής, και εκτόξευση κατά 224% σε αυτά της Πάτρας. «Τα στοιχεία δείχνουν πως το ιικό φορτίο είναι αυξημένο στις περιοχές όπου διαμένει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Γνωρίζουμε ότι τα ευρήματα των λυμάτων αποτελούν τον προάγγελο του τι θα επακολουθήσει», λέει.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο χαμηλός ακόμη επιπολασμός της παραλλαγής Όμικρον 5 στη Μακεδονία, σε σχέση με την πρωτεύουσα. Αυτό θα αλλάξει, όπως προβλέπει με την κινητικότητα της τρέχουσας περιόδου λόγω των διακοπών. «Η παραλλαγή Όμικρον 5 έχει επικρατήσει στην Αττική σε ποσοστό γύρω στο 80%, ενώ στη Μακεδονία είναι μόνο 47%, χαμηλότερα από τον μέσο όρο που βρίσκεται κοντά στο 60%. Την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν στη Βόρεια Ελλάδα οι περισσότεροι από όσους έχουν πάει διακοπές στη Νότια Ελλάδα και υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης του επιπολασμού της Όμικρον 5 και αύξησης της διασποράς».

Ο τρίτος λόγος συνδέεται επίσης με τις διακοπές και την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο της μετάδοσης σε οικείους τους, μεταξύ των οποίων και ευάλωτα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Πώς οι επαναλοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ένας στους πέντε ασθενείς με COVID-19 έχει νοσήσει ξανά στο παρελθόν. Πάνω από 300.000 επαναλοιμώξεις έχουν καταγραφεί από το τέλος του 2021, εκ των οποίων το 1,7% ήταν δεύτερη επαναλοίμωξη, ενώ καταγράφηκαν και 44 περιστατικά 3ης ή και 4ης επαναλοίμωξης.

«Έχει αποδειχτεί ότι σε άτομα τα οποία για διάφορους λόγους μολύνονται πολλές φορές ταλαιπωρείται πάρα πολύ το ανοσολογικό τους σύστημα και διάφορα όργανα του σώματός τους, με αποτέλεσμα η συσσώρευση των αρνητικών επιπτώσεων να οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου», επισημαίνει ο καθηγητής και προσθέτει: «Γι’ αυτό είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι επειδή έχει νοσήσει δεν πρέπει να προσέχει, τη στιγμή που με την παραλλαγή Όμικρον 5 μπορεί κάλλιστα να επαναμολυνθεί ακόμα και σε 20 μέρες».

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, οι επαναλοιμώξεις αφορούν σε ποσοστό 84,6% άτομα ανεμβολίαστα και μόλις 15,4% εμβολιασμένα που είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, ότι η υβριδική ανοσία, από εμβόλιο και μόλυνση, προστατεύει σε κάποιον βαθμό από τις επαναλοιμώξεις. «Μην ξεχνάμε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα έχουν 5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν τον κορωνοϊό, 7,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν και 14,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν. Αξίζει να το λέμε, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα εξακολουθεί ο εμβολιασμός με πρώτη δόση να καλύπτει μόνο το 75% του πληθυσμού», σημειώνει.

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται

Σε πρόσφατη ανάρτησή του, ο καθηγητής αποκαλύπτει μια νέα εξέλιξη στη διαδικασία των μεταλλάξεων του ιού, που ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλέον εμπόδια στη «μάχη» για την καταπολέμησή του. Όπως αναφέρει, ενώ μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με τις μεταλλάξεις που γίνονται στην πρωτεΐνη ακίδα, αποδεικνύεται πως ο ιός μπορεί να κάνει μεταλλάξεις και σε άλλα γονίδια και πρωτεΐνες, που έχουν ως αποτέλεσμα να διαφεύγει από τις ιντερφερόνες του ανθρώπου.
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο ιός μας εκπλήσσει δυσάρεστα», σχολιάζει στο iatronet.gr, προσθέτοντας πως αυτό το γεγονός μπορεί να θέσει νέα δεδομένα στην πανδημία.

«Οι ιντερφερόνες είναι το κύριο όπλο καταπολέμησης των παθογόνων μικροοργανισμών –ιών, μικροβίων και παρασίτων- που μας απειλούν.  Είναι το πρώτο σύστημα το οποίο φέρνει σε συναγερμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων», σημειώνει.

Είναι άμεση απειλή ο «Κένταυρος»;

Αναφερόμενος, τέλος στην υποπαραλλαγή Β.Α.2.75, γνωστή με το όνομα «Κένταυρος», που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων ως δυνητική μελλοντική απειλή, ο καθηγητής υποστηρίζει πως θα αργήσει να φανεί το κατά πόσο θα απασχολήσει την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. «Ο Κένταυρος έχει παρουσιάσει πραγματικά αύξηση στην Ινδία. Στις άλλες χώρες εξακολουθεί να ανταγωνίζεται την παραλλαγή Όμικρον 5, αλλά δεν φαίνεται ακόμη να υπερτερεί. Ο ΠΟΥ την έχει χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ενδιαφέροντος και όχι ανησυχίας. Άρα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, η παραλλαγή Κένταυρος, αν θα επικρατήσει θα το κάνει αργότερα και όχι σύντομα», καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη