Οι καλές διατάσεις, ο έλεγχος της αναπνοής και η προσοχή στην σωστή στάση του σώματος είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες της γιόγκα. Κι όμως, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως αυτοί οι τρεις μπορούν να είναι και πυλώνες της ψυχικής μας υγείας. Και για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, θα μπορούσε να είναι μια ακόμα συμπληρωματική μορφή θεραπείας.

Η παραδοσιακή αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή - αν ένας ψυχίατρος το κρίνει σωστό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και εμείς για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Πόσο μάλλον, οι περισσότεροι ψυχίατροι και ψυχολόγοι θα συμφωνούσαν ότι οι δικές μας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και στον τρόπο σκέψης είναι το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της θεραπείας.

 Έχει παραπάνω από μία δεκαετία που η γιόγκα εξελίχθηκε από "παράξενο, ιδιαίτερο χόμπι", σε κάτι που όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποδεχτεί στις ζωές τους όχι μόνο ως τρόπο χαλάρωσης και ευεξίας, αλλά και ως αλλαγή στον τρόπο ζωής.

 Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους. Αρχικά, σε σωματικό επίπεδο, η γιόγκα είναι κανονικότατη γυμναστική, που σημαίνει ότι προσφέρει στον οργανισμό μας όλες τις υπέροχες ενδορφίνες και την αίσθηση ικανοποίησης. Επιπλέον, όμως, δυναμώνει τους μυς και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο δυνατοί στην καθημερινή μας ζωή. Και μετά έρχεται το ψυχολογικό όφελος από αυτή την σωματική δύναμη: καλύτερη αυτοπεποίθηση, πιο χαρούμενη και αισιόδοξη διάθεση και περισσότερη όρεξη να σηκωνόμαστε το πρωί από το κρεβάτι. Αλλά τα ψυχολογικά οφέλη της γιόγκα δεν σταματούν εκεί.

 Ένας από τους τρόπους που η γιόγκα μας βοηθά να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία είναι με το να "προγραμματίζει" τον εγκέφαλό μας να χαλαρώνει, να συγκεντρώνεται στην αναπνοή και να καταφέρνει κατά κάποιον τρόπο να απομονώνει την εξωτερική (αλλά και την εσωτερική) φασαρία.

Αυτό το κάνει ο εγκέφαλός μας, όσο εμείς συγκεντρωνόμαστε στο πώς να κάνουμε σωστά τις στάσεις και πώς να ελέγχουμε την αναπνοή μας καλύτερα για να αντέχουμε περισσότερη ώρα. Στην ουσία, λειτουργεί όπως ο διαλογισμός, ή το να "χανόμαστε" για λίγη ώρα σε ένα χόμπι όπως η ζωγραφική: καταφέρνουμε να αδειάσουμε το κεφάλι μας, να συγκεντρωθούμε σε κάτι που κάνουμε εκείνη την στιγμή και οι λειτουργίες όπως η διαχείριση του στρες να γίνονται... στο παρασκήνιο. Το μπόνους με την γιόγκα είναι πως το κάνουμε αυτό ενώ παράλληλα φροντίζουμε το σώμα μας με έναν πολύ όμορφο τρόπο.

 Ένα ακόμα τεράστιο όφελος που έχει η γιόγκα είναι πως μπορεί να μας βοηθήσει να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας. Χτίζοντας σιγά-σιγά την ευλυγισία μας - επειδή χτίζεται, κανείς δεν τα καταφέρνει με την πρώτη φορά - αρχίζουμε να γνωρίζουμε καλύτερα πώς αντιδρά το σώμα μας, ποια σημεία του χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και τόνωση, αλλά και πόσο αλήθεια λειτουργικό μπορεί να γίνει. Δείτε το σαν αναλογία με το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, και σιγά-σιγά να βλέπεις στον καθρέφτη την πρόοδο που έχεις κάνει με το σώμα σου: Είναι ένα πολύ εμφανές παράδειγμα ότι με λίγη υπομονή και θέληση, το σώμα μας είναι μάλλον πιο δυνατό απ' ό,τι πιστεύαμε.

 Εν κατακλείδι, η γιόγκα μπορεί να έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την ψυχική σας υγεία, σε συνδυασμό με την θεραπεία που ήδη ακολουθείτε. Είναι μια δραστηριότητα που δεν χρειάζεται πολύ χώρο, και μπορείτε να βρείτε αναρίθμητα εντελώς δωρεάν βίντεο στο Youtube με μαθήματα. Και, φυσικά, ακόμα και μέσα στην πανδημία, γίνονται πολλά μαθήματα online μέσω βιντεοκλήσης. Δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας και να προσπαθήσετε υπερβολικά. Ξεκινήστε από το σημείο που νιώθετε άνετα και χτίστε αργά την ευλυγισία σας, αλλά και τις άμυνες του οργανισμού σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου