Ελκυστική αγορά για παράνομο εμπόριο είναι το αλκοόλ. Μία σειρά από λόγους, όπως φορολογικοί, καθιστούν προσοδοφόρα τη διάθεση νοθευμένων προϊόντων, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των καταναλωτών.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, το παράνομο εμπόριο περιλαμβάνει προϊόντα απομίμησης και χωρίς επωνυμία, παραποιημένα προϊόντα, καθώς και προϊόντα που διακινούνται λαθραία από χώρες όπου η φορολογία είναι χαμηλή, σε χώρες όπου επιβάλλονται υψηλοί φόροι για την αποθάρρυνση της κατανάλωσης.

Οι υψηλές τιμές λιανικής του νόμιμου οινοπνεύματος - λόγω φορολογίας - έχουν δημιουργήσει κίνητρα και ευκαιρίες για παραχαράκτες και άλλες εγκληματικές οργανώσεις. Δραστηριοποιούνται στο να διακινούν λαθραία γνήσια προϊόντα και στο να παράγουν και να εμπορεύονται λαθραία προϊόντα κατώτερης ποιότητας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παρανόμως παραγόμενα προϊόντα παρασκευάζονται με συστατικά χαμηλότερης τιμής. Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία, καθώς οι αδίστακτοι παραγωγοί ενδέχεται να χρησιμοποιούν μεθανόλη χαμηλότερης τιμής στα προϊόντα τους, αντί για αιθανόλη με υψηλή φορολογία.

Υπολογίζεται ότι η μεθανόλη έχει ισχυρή σχέση με τη νοσηρότητα και η θνησιμότητα έχει ως αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες θανάτους ετησίως  σε παγκόσμια κλίμακα. Εκτός από το θάνατο, η κατανάλωση μεθανόλης μπορεί να έχει και άλλες σοβαρές επιπτώσεις, όπως μειωμένο επίπεδο συνείδησης, ανεπαρκή ή καθόλου συντονισμό, έμετο, κοιλιακό άλγος ή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση λόγω της καταστροφής του οπτικού νεύρου.

Άλλα δυνητικά τοξικά συστατικά που βρίσκονται στο παράνομο αλκοόλ περιλαμβάνουν το μυρμηκικό οξύ, το οποίο περιέχεται σε ορισμένα αντισηπτικά φαρμακευτικά προϊόντα που πίνουν οι άνθρωποι αντί για αλκοόλ (υποκατάστατα). Το μυρμηκικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των χρόνιων επιδράσεων της αιθανόλης, συμβάλλοντας σε υπερβολική συσσώρευση οξέος στο σώμα (μεταβολική οξέωση).

Μερικές από τις τοξικολογικές μελέτες από το Καζακστάν, τη Ρωσία και την Ουκρανία υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για οξείες δηλητηριάσεις με παρένθετη αλκοόλη εμφάνισαν επίσης ίχνη μεθανόλης, ισοπροπανόλης, ακετόνης, αλκοολών fusel, βιοδιαλυτών και άγνωστων και μη αναγνωρισμένων αλκοολών.

Άλλες προσμείξεις που βρίσκονται στο παράνομο αλκοόλ περιλαμβάνουν αφλατοξίνες (δηλαδή τοξίνες που παράγονται από ορισμένους μύκητες που βρίσκονται σε γεωργικές καλλιέργειες όπως ο αραβόσιτος, τα φιστίκια, ο βαμβακόσπορος και οι ξηροί καρποί), το υδροκυάνιο (ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες προϊόν υδροκυανίου), τα παράγωγα κυανίου (συμπεριλαμβανομένου του αιθυλίου καρβαμικό), μόλυνση από βαρέα μέταλλα (με μόλυβδο, αρσενικό ή κάδμιο) και αυξημένα επίπεδα ακεταλδεΰδης (που μπορεί να συμβάλλουν σε καρκινογένεση).

Πανδημία

Είναι σημαντικό ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πρόσθετοι όγκοι παράνομου (συμπεριλαμβανομένου του νοθευμένου) αλκοόλ έχουν εισέλθει στις αγορές μέσω ευάλωτων αλυσίδων εφοδιασμού, αδύναμης επιβολής και μειωμένου ελέγχου στα σύνορα.

Το κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων και τα προβλήματα στη μεταφορά, οδήγησαν σε σημαντικές στρεβλώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτές οι στρεβλώσεις δημιούργησαν: πλεονάζουσες προμήθειες αγαθών και ακάλυπτη ζήτηση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις ευκαιρίες για παράνομα κέρδη.

Περιστατικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, κρούσματα δηλητηρίασης από μεθανόλη καταγράφηκαν το 2012 στην Τσεχία και είχε ως αποτέλεσμα 140 άτομα να υποστούν βλάβη στην υγεία τους και να υπάρξουν περισσότεροι από 50 θάνατοι. Καταγράφηκε, επόσης, σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής των επιζώντων, καθώς και μακροπρόθεσμο κόστος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Στη Ρωσία, 34 άτομα πέθαναν από την κατανάλωση παράνομης βότκας που περιείχε μεθανόλη τον Οκτώβριο του 2021, ενώ άλλα 25 χρειάστηκαν νοσηλεία. Η αστυνομική έρευνα ανακάλυψε ένα εργοστάσιο παραγωγής και αποθήκευσης, στο οποίο κατασχέθηκαν πάνω από 600 λίτρα αλκοολούχων ποτών, ενώ άλλα 1.279 μπουκάλια νοθευμένου αλκοόλ.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ΟΟΣΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα