Εάν ο χρόνιος πόνος επιμένει ακόμη και όταν λαμβάνονται οπιοειδή, η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία κατά του πόνου. Σε αυτή την ένδειξη, μπορεί να εμφανιστούν καρδιακές αρρυθμίες ως παρενέργεια. Ωστόσο, ο απόλυτος κίνδυνος είναι χαμηλός, όπως δείχνει μελέτη από τη Δανία.

Από το 2017, οι γιατροί στη Γερμανία μπορούν να συνταγογραφούν ιατρική κάνναβη με ιατρική συνταγή.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο πόνο, όπως ο πόνος στην πλάτη. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά με οπιοειδή, η ιατρική κάνναβη θεωρείται μια θεραπευτική επιλογή. Παρόλο που η αποτελεσματικότητά της για τον χρόνιο πόνο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πειστικά, η ένδειξη αυτή αποτελεί σήμερα τον πιο συνηθισμένο λόγο συνταγογράφησης.

Η χρήση της πάντως ενέχει κινδύνους για καρδιακές αρρυθμίες. Ωστόσο, οι τιμές αυτές είναι χαμηλές, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα νέας έρευνας από τη Δανία.

Η συγγραφέας της μελέτης, Dr. Nina Nouhravesh, από το δανέζικο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Gentofte παρουσίασε την περίληψη της μελέτης για την κάνναβη το Σάββατο στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με την περίληψη, ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής αρρυθμίας υπό τη χρήση κάνναβης ήταν 0,86 τοις εκατό.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης 4.931 ασθενών με χρόνιο πόνο που είχαν κάνει χρήση τουλάχιστον μιας συνταγής κάνναβης (δροναβινόλη: 29%, κανναβινοειδή: 46%, κανναβιδιόλη 25%). Για κάθε άτομο στην ομάδα παρέμβασης, αντιστοιχούσαν πέντε άτομα ελέγχου με χρόνιο πόνο που δεν έλαβαν θεραπεία με κάνναβη.

Μεταξύ αυτών, ο απόλυτος κίνδυνος νεοεμφανιζόμενων καρδιακών αρρυθμιών ήταν 0,49 τοις εκατό.

"Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι χρήστες φαρμακευτικής κάνναβης είχαν 74% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών σε σχέση με τους μη χρήστες. Ωστόσο, η απόλυτη διαφορά κινδύνου ήταν μέτρια", καταλήγει η Nouhravesh.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διερευνηθεί περαιτέρω αυτή η σοβαρή παρενέργεια της κάνναβης. Για ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, η χρήση θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση κινδύνου - οφέλους. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψηφιακό μουσείο και πάρκο για τον Ασκληπιό στα Τρίκαλα
Αλκοόλ: Δεν υπάρχει ασφαλές όριο [μελέτη]
Τέλος οι ηλεκτρονικές συνταγές Παρασκευή και Δευτέρα - Εξαδάκτυλος: Χωρίς απειλές, δεν θα υπήρχε πρόβλημα